Британската икономика ще се свие през 2023 г.

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
228

Инфлацията остава висока, а компаниите спират инвестициите, което ще има мрачни последици за дългосрочния растеж

Източник: Shutterstock

Британската икономика ще се свие с 0,4% през следващата година, защото инфлацията остава висока, а компаниите спират инвестициите, което ще има мрачни последици за дългосрочния растеж, прогнозира Конфедерацията на бизнес индустрията в страната /CBI/.

“Великобритания е в стагфлация – с растяща инфлация, отрицателен растеж, намаляваща производителност и бизнес инвестиции. Фирмите виждат потенциални възможности за растеж, но … насрещните ветрове ги карат да преустановят инвестициите през 2023 г.”, заяви генералният директор на CBI Тони Данкър.
Прогнозата бележи рязко понижение в сравнение с последната от юни, когато предвиждаше растеж от 1,0% за 2023 г.

Великобритания беше силно засегната от рязкото покачване на цените на природния газ след нахлуването на Русия в Украйна, както и от непълното възстановяване на пазара на труда след пандемията от COVID-19 и трайно слабите инвестиции и производителност.

Според CBI безработицата ще се повиши и ще достигне своя връх от 3,6 % в момента до 5,0 % в края на 2023 г. и началото на 2024 г.

Британската инфлация достигна 41-годишен връх от 11,1% през октомври, което рязко сви потреблението, а организацията прогнозира, че тя ще спада бавно, достигайки средно 6,7% през следващата година и 2,9% през 2024 г.
Прогнозата за БВП не е толкова мрачна, колкото тази на Службата за бюджетна отговорност на британското правителство, която миналия месец прогнозира спад от 1,4% за 2023 г.

Но прогнозата на CBI е в унисон с тази на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), която очаква Великобритания да бъде най-слабо представящата се икономика в Европа през следващата година. CBI прогнозира, че бизнес инвестициите в края на 2024 г. ще бъдат с 9% по-ниски от нивото преди пандемията, а производството на един работник – с 2% по-ниско.

За да се избегне това, CBI призова правителството да направи британската система за работни визи след Brexit по-гъвкава и да предостави по-големи данъчни стимули за инвестиции.

“Ако не бъдат предприети действия, ще бъдем свидетели на загубено десетилетие на растеж. БВП е прост мултипликатор на два фактора: хората и тяхната производителност. Но ние нямаме нито хората, от които се нуждаем, нито производителността”, каза Данкър.
fakti.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!