МВР и прокуратурата си затварят очите за полицейското насилие

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
129

Гражданите настояват да бъде потърсена отговорност от полицаите биячи и министърът на гарантира, че и арестуваните няма да бъдат унижавани.

 

Два дни след като полицията преби без причина 21-годишният студент по право в Хага Евгени Марчев, протестирал мирно пред Министерския съвет, МВР още не е установило кои са биячите му, а прокуратурата не ги е обвинила. Очевидци публикуваха кадри от побой при колоните на “Дондуков” 1 на 10 юли, но досега не е известно те да са изискани от прокуратурата.

Ръководството на МВР съобщи вчера най-общо, че ще прави проверка дали е имало насилие, като предварително отрече полицаи да са превишили правата си и дори публикува коментари на ранени униформени и видео, с което да ги защити. На брифинг главният секретар на МВР Ивайло Иванов страстно защити подчинените си, като ги оправда с агресия от протестиращи, които участвали в “сценарий на чужда организация”.

Нито един от арестуваните на протеста в петък обаче не се оказа член на агитка

призна самият главен секретар.

Главният прокурор Иван Гешев, на чието подчинение е цялата прокуратура, обяви в събота в профила си в “Туитър”: “Прокуратурата застава зад законосъобразните действия на МВР срещу провокациите на платени агитки на Черепа и други олигарси. Няма да позволим нарушаване на конституционно установения ред от лица от криминалния контингент. Благодаря на всички полицаи, които защитават гражданите!”

Така той даде да се разбере, че не предвижда проверка на случая. Това предизвика масов протест срещу полицейското насилие в София в събота следобед.

По БНР днес Татяна Дончева се надсмя на тезата на Иванов за заговор и разказа как полицията арестувала отличници от немската гимназия в петък вечерта и след задържане цяла нощ сутринта ги закарала в съда, за да бъдат наказани по Закона за дребното хулиганство.

“И когато съдът започнал да ги пуска един по един, понеже няма законни основания за санкции, полицаите ги завели в Трето районно да им повдигат обвинения за едро хулиганство, като че ли това ще мине в съда. Ами това смляно от бой момче? Кои са тези полицаи, каква отговорност ще понесат”, попита Дончева в ефир и посочи, че арестуваните президентски съветници също са откарани в Трето и Девето РПУ, които очевидно се ползват с особен статут.

И въпреки че студентът Марчев днес беше изписан от “Пирогов” по собствено желание, независимо от въпреки мнението на медиците, че е добре да остане още, както съобщиха от “Пирогов”, случаят не може да приключи с това. Вчера полицейската охрана от болничното му легло в неврохирургията беше снета, защото разследващите се отказаха да му повдигат обвинение. Така след побоя полицията призна, че момчето беше арестувано също без основание.

По този повод

граждани направиха петиция с искане за уволнение и съд за полицаите,

които зверски пребиха студента. В нея се казва: “На 10 юли Евгени Марчев, студент втори курс, упражни своето право като български гражданин да протестира срещу системата на управление в България. За това той беше зверски пребит от група полицаи, които го завлякоха под колоните на Министерския съвет. Актът на полицията беше заснет от множество телефони на граждани на протеста.”

Авторите на петицията – “сдружение “Път на младите”, и други независими български граждани, потресени от този акт” – настояват да бъдат идентифицирани полицаите, отговорни за този зверски побой, и те да бъдат уволнени, арестувани и съдени. Искат и вътрешният министър Младен Маринов да се извини на Марчев и неговото семейство за позорния акт на подчинените си, както и да гарантира, че всички протестиращи, дори да бъдат арестувани, никога няма да бъдат бити и унижавани по този начин.

Бившият депутат от Реформаторския блок Гроздан Караджов беше цитиран от “Сега”, че три дни след шокиращите кадри от бруталния побой

всички отговорни за поведението на полицията мълчат

“Чухме защитни пледоарии за недопустимото поведение на униформените, които, видите ли, били изнервени от провокациите! Чухме гневни речи срещу инфилтрираните в мирния протест футболни агитки, които хвърляли каквото им падне и по органите на реда, и по протестиращите! Чухме жални оди за ритан и замерван с бутилки микробус на уплашени симпатизанти на ГЕРБ! Но не и за кървавите кадри. Дори след като стана ясно, че момчето не е някакъв криминално проявен елемент, а отличен студент в престижен чуждестранен университет, той продължава да бъде голямата срамна тайна, за която всички институции мълчат с надеждата да бъде заровена и забравена”, пише Караджов.

Той задава логичните въпроси: “Защо това се допуска? Агитките са отдавна известни на полицията. Даже премиерът каза, че ги познава. МВР знае и кой им плаща. Защо тогава тези платени провокатори не са изолирани? Защо продължават всяка вечер да всяват напрежение на площада? МВР знае и кои са бруталните полицаи! По-яките, с фешън-опнатите си фланелки нарочно се сложени най-отпред, за да сплашват мирно протестиращите граждани. Защо тези агресори не са отстранени и наказани своевременно? Ако управляващите не са слепи и имат съвест и морал, защо не са поели отговорност за скандалните кадри?”

Ако главният прокурор не иска да разследва полицаите, гражданите имат право да го арестуват

Това заяви в интервю за “Сега” адвокат Михаил Екимджиев. Според него “самоорганизацията е необходима и при престъпния отказ да се разследва полицията. Ако Гешев наистина е казал това (че няма да разследва полицаите – бел. ред.), това е престъпление по служба и срещу правосъдието, направено арогантно пред очите на всички. Когато очевидно престъпление се извършва пред очите на всички, съгласно чл. 12А от Наказателния кодекс всеки от нас има право и граждански дълг да го задържи, това е т.нар. граждански арест. Всеки престъпник, бил той и главният прокурор, когато извършва престъпление, може да бъде задържан от граждани.”

dnevnik.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!