МВнР: Двама от задържаните български граждани във Великобритания са били членове на СИК

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
53

МВнР посредничи на ЦИК за предоставяне на информацията, постъпила от посолството в Лондон, добавят от ведомството

Двама от тримата задържани български граждани във Великобритания за подозрения за шпионаж в полза на Русия са били членове на секционна избирателна комисия (СИК), потвърдиха от Министерството на външните работи (МВнР).

Българските граждани Катрин Иванова и Бисер Джамбазов в действителност са били председатели на секционни избирателни комисии в Лондон – Катрин Иванова в Секция 2 в посолство Лондон, а Бисер Джамбазов – в Ийлинг, според Решение №2325 на Народното събрание от 27 март 2021 г. Същите са номинирани от българската общност в Лондон и от Инициативен комитет за секция в Ийлинг, Лондон, информират от МВнР.

От ведомството пишат, че двамата имат предходен опит в предишни избори – през 2017-а и 2019 г.

Бихме искали да поясним, че съгласно чл. 104, ал. 6 и 7, от Изборния кодекс, когато партия или коалиция не е направила предложение, Централната избирателна комисия (ЦИК), не по-късно от 12 дни преди изборния ден, назначава за членове на секционните избирателни комисии лица, предложени от ръководителите на съответните дипломатически или консулски представителства или от министъра на външните работи, или оправомощен от него заместник-министър. Ръководителите на съответните дипломатически или консулски представителства, министърът на външните работи или оправомощеният от него заместник-министър могат да правят предложения въз основа на предложения от организации на български граждани в съответната страна, посочват още от външното ни ведомство.

МВнР посредничи на ЦИК за предоставяне на информацията, постъпила от посолството в Лондон, добавят от ведомството.

По-рано днес говорителят на ЦИК Росица Матева заяви пред БТА, че дори задържаните български граждани да са участвали в СИК, това “по никакъв начин не може да даде отражение в резултатите на изборите, тъй като става въпрос за работата на колективен орган”.

Вчера Би Би Си съобщи, че трима български граждани са задържани във Великобритания по подозрения за шпионаж в полза на Русия, като публикува техни снимки и обяви имената им.
fakti.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!