Министри един през друг уверяват, че оставката на правителството не е на дневен ред

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
316

 

За втори ден поред членове на кабинета обявяват пред медии, че оставката на правителството не е на дневен ред. Снощи в центъра на София се проведе петият поред протест, в който хиляди поискаха оставката на управляващите. Протести имаше и в други градове на страната.

Към днешна дата не знам да има такъв размисъл и такова намерение, коментира пред журналисти вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов (и лидер на коалиционния партньор ВМРО), попитан дали правителството обмисля да подава оставка днес.

На въпрос дали го притеснява, че днес предстои протест за шести пореден ден, Каракачанов каза, цитиран от БТА, че гражданите са в правото си да протестират за теми, които намират за справедливи или за нерешени проблеми. Той посочи, че протести има навсякъде и даде пример с продължителните протести на “жълтите жилетки” във Франция.

Всеки има право да изразява мнението си, но всеки би следвало да слуша и мнението на другия. Призивът ми още в началото и сега е – нека да не ескалираме нещата по отношение на полицията, каза вицепремиерът, като допълни, че тя е на улицата, за да охранява обществения ред. И ако политиците нещо са сбъркали, няма нужда гневът на хората да се излива върху униформените, заяви Каракачанов.

Попитан как ще коментира побоя над няколко участници в протестите, Каракачанов отговори – “по същия начин начин, по който ще коментирам и нападенията срещу полицаи”. “Счупения нос, счупените два пръста, атаките срещу полицаи. По същия начин. Не смятам, че някой има повече права от друг”, коментира вицепремиерът.
Според него полицаите не са “боксова круша” без права, а и не е нормално “някой да се опитва да ескалира граждански протест и да го накървява”.

Според вицепремиера охраната на протестите е добре организирана, но нещата зависят и от двете страни. Ако протестите са като в последните три дни – без ексцесии срещу полицията, и тя не реагира. Няма държава в света, в която ще нападнеш полицай и той ще си предаде униформата и значката. Така че нека да бъде толерантни към хората, пак казвам – ако политиците са виновни, вина за това не носят полицаите, каза той.

При посещението си в Пловдив министърът на финансите Владислав Горанов също коментира, че въпросът за оставка не е на дневен ред. Цитиран от “Нова телевизия” той казва, че ГЕРБ няма да подаде оставка докато не изпълни всичко, което е заложено в управленската програма на партията.

А исканият от БСП вот на недоверие няма да успее, съобщава той, цитиран от БНР. “Със сигурност това няма да е успешен вот, тъй като партньорите, подкрепящи правителството, са консолидирани по това, че има още много какво да свършим и ще отхвърлим този вот на недоверие, когато бъде внесен, тъй като още не сме запознати с мотивите. Но левицата в момента, според мен, не е в кондиция да има претенции за управлението на държавата”.

След поредицата протести през уикенда в понеделник сутрин вицепермиерът Томислав Дончев и министърът на труда Деница Сачева бяха гости, за да уверят, че оставка не се обмисля. А в неделя вечер в пряко включване от “Фейсбук” от резиденция “Бояна” премиерът Бойко Борисов обяви, че правителството остава да управлява заради предстоящата криза.

Дончев подчерта пред “Нова телевизия” вчера, че подхожда с уважение към недоволството, и допълни, че се надява гражданската енергия да не се разпилява, а да роди водач, който да постави искания. Пред Би Ти Ви Сачева обясни, че има хора, които не харесват правителството, но и че със сигурност има провокатори и хора, които целят да има напрежение. “Презумпцията, че никой не харесва правителството е погрешна. В рамките на този кабинет има хора, които вършат изключително добра работа и полезна за обществото”, отбеляза тя.
dnevnik.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!