Mинистърът по Brexit Дейвид Дейвис подаде оставка

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
200

Загубата на главния ѝ преговарящ за Brexit е удар за Тереза Мей и подчертава дълбоките разделения в управляващата Консервативна партия
Британският министър за излизането на Великобритания от Европейския съюз Дейвид Дейвис. Снимка: Ройтерс

Британският министър за излизането на Великобритания от Европейския съюз Дейвид Дейвис е подал оставка тази вечер, предаде Bloomberg. Причина за оставката е среща, целяща изработване на консенсус в британското правителство относно плановете на британския премиер.

Загубата на главния ѝ преговарящ за Brexit е удар за Мей и подчертава дълбоките разделения в управляващата Консервативна партия относно изтеглянето от ЕС. След срещата на кабинета в Чекърс, извънградската резиденция на британските премиери, изглеждаше, че Мей е успяла да убеди най-твърдите поддръжници на Brexit в кабинета, включително Дейвис, да подкрепят плана ѝ за създаване на зона за свободна търговия между Великобритания и ЕС, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

В писмото си до премиера министърът поясняв, че „националният интерес изисква министър по въпросите на Brexit, който вярва твърдо във вашия подход, а не само неохотно изпълнява задълженията си“.

„Общата насока на политиката ще ни постави в най-добрия случай в слаба преговорна позиция, а може би в такава, от която не можем да се измъкнем“, добавя министърът, цитиран от Ройтерс. Той отправя критики срещу решението на Мей да се придържа към европейски правила и разпоредби, предупреждавайки, че това ще отстъпи „контрола над големи части от икономиката ни на ЕС и със сигурност не ни връща контрола над законодателството ни“.

Известно е, че Дейвис подкрепяше идеята за твърд Brexit. Оставката му ще насърчи поддръжниците на същите позиции и ако и други министри подадат оставки е възможно да се стигне до падане на правителството.

Тереза Мей благодари от своя страна на Дейвис за работата му, след като той подаде оставка заради несъгласие с политиката ѝ. В писмо до Дейвис Мей благодари за приноса му по „някои от най-важните закони от поколения насам“ и не е съгласна с мнението му за политиката, която правителството прие да подкрепи на среща в петък.

Малко след Дейвис оставка подаде и Стив Бейкър, високопоставен служител на министерството за Brexit, съобщава Ройтерс.

В неделя премиерите на Австрия и Ирландия Себастиан Курц и Лио Варадкар приветстваха новия британски план за Brexit като стъпка напред, но подчертаха, че остават много въпроси, на които трябва да бъде намерен отговор, включително относно предложението за митниците, предаде Ройтерс. Антиевропейски настроеният министър на околната среда Майкъл Гоув пък обяви публично подкрепата си за плана на Мей.

По статията работи: Бойчо Попов
investor.bg


Warning: A non-numeric value encountered in /homepages/26/d574630909/htdocs/budilnik_wp/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 353