И Борис Джонсън подаде оставка като външен министър на Великобритания

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
410

Това е третият министър в рамките на 24 часа, който се оттегля от правителството на Тереза Мей
Снимка: Архив Ройтерс

В рамките на по-малко от 24 часа трети министър си тръгна от британското правителство заради липса на подкрепа за плановете на министър-председателя Тереза Мей за Brexit. Този път това е външният министър на страната Борис Джонсън, съобщава The Guardian.

Мей постигна компромис със силно разединения си кабинет след еднодневна среща в Чекърс в петък, но след като се е консултирал с приятели и съюзници, Джонсън е решил да не подкрепи сделката.

Говорител на Даунинг Стрийт заяви: „Този следобед министър-председателят прие оставката на Борис Джонсън като външен министър. Неговият заместник ще бъде обявен в кратки срокове. Премиерът благодари на Борис за работата му“.
След срещата в Чекърс стана ясно, че Джонсън се е изказал доста неласкаво за опитите на Тереза Мей да получи подкрепа за плана си.

Оставката на външния министър следва тази на министъра за Brexit Дейвид Дейвис и заместник-министъра в министерството за излизането на Великобритания от Европейския съюз Стив Бейкър.

Като водеща публична фигура на кампанията за напускане на съюза, оставката на Джонсън ще задълбочи усещането за криза около Мей и ще увеличи шансовете да бъде подложена на вот на недоверие.

Премиерът трябваше да направи изказване пред парламента в 5.30 местно време, и то в атмосфера, която става все по-негативна. Ако 48 депутати изпратят писма за вот на недоверие към председателя на „Комитет 1922“ от депутати на Консервативната партия Греъм Брейди, Мей може да се изправи срещу вот на недоверие.

Мнозина от подкрепящите министър-председателя вярват, че тя трябва да бъде подложена на такъв вот, но ако изуби, Мей вероятно ще се изправи и пред искане за оставка като лидер на консерваторите, а именно Джонсън е един от потенциалните кандидати за позицята ѝ.

В писмото, с което депозира оставката си до премиера, Дейвис поясни, че „националният интерес изисква министър по въпросите на Brexit, който вярва твърдо във вашия подход, а не само неохотно изпълнява задълженията си“.

По статията работи: Виктория Тошкова
investor.bg


Warning: A non-numeric value encountered in /homepages/26/d574630909/htdocs/budilnik_wp/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 353