Лондон иска обяснения от Русия по новия случай с „Новичок“

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
142

Снимка: Архив Ройтерс

Великобритания поиска от Русия обяснения във връзка със случаите с отравяне с „Новичок“ в Солсбъри. Преди дни двама британски граждани бяха открити в критично състояние в градчето Еймсбъри, което се намира на 10 километра от Солсбъри, пише Ройтрес.

През март в същия район бяха отровени бившият агент на КГБ, съден за шпионаж, Сергей Скрипал и неговата дъщеря Юлия.

Медицинските власти посочиха, че двамата нови пострадали също са били изложени на нервнопаралитичния агент.

Великобритания обвини Москва, че има общо със случая, но Русия отхвърли всички обвинения. През пролетта Западът също заклейми отравянето на Скрипал, посочвайки че това е първото нападение с химическо оръжие в Европа от Втората световна война насам.

„Сега Русия трябва да обясни какво се случва“, каза британският вътрешен министър Саджид Джавид.

„Напълно неприемливо е наши граждани да бъдат умишлени или случайни цели, а нашите улици, паркове и градове да бъдат места за поставяне на отрова“, каза той.

От Кремъл коментираха, че вече са предложили помощ при разследването на атаката с веществото, но предложението е било отклонено.

Мистерията как двамата британски граждани са се отровили с „Новичок“ все още не е решена. Според лондонската полиция коментира, че те са имали контакт със заразени предмети, но без да дава повече подробности.

Няма данни двамата да имат агентурно минало. Те вероятно са отровени и на друго място, защото не са били на местата, посетени от Скрипал и дъщеря му.

По отношение на Скрипал власите в страната заявиха, че веществото е било под течна форма и е било изсипано пред вратата на дома му в Солсбъри.

По статията работи: Деляна Петкова
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!