Милионерът, който иска да плаща повече данъци

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
117

Ако данъкът за богатите се увеличи само с 1%, това ще донесе 60 млрд. евро приходи в хазната

Снимка: Shutterstock

В никоя друга държава в Западна Европа разликата между бедни и богати не е толкова голяма, колкото във Великобритания. Дори и в идиличния Девън на границата към Корнуол. Гай Синг-Уотсън е сред най-богатите и непременно иска да предприеме нещо срещу нарастващата бедност, пише за него репортерката на АРД Анете Дитерт.

Гай Синг-Уотсън работи за кратко като бизнес консултант в Лондон и в Ню Йорк, след което решава да се върне във фермата в Девън, където е роден – защото бързо осъзнава, че парите не носят непременно щастие. В родната ферма той започва да експериментира с био зеленчуци и не след дълго печели много повече, отколкото е очаквал. Служителите му са над 1000, като в течение на последните години Синг-Уотсън им е прехвърлил 100 процента от собствеността на ниска цена.

Необикновената кауза на един мултимилионер

Нарастващата бедност наоколо гневи богаташа. Сегашното британско правителство не прави нищо, за да помогне на хората, които затъват все по-дълбоко в инфлацията и растящите лихви, споделя той пред АРД. Синг-Уотсън иска да промени това положение – и затова е готов да плаща по-високи данъци. Заедно с още 40 милионери той е написал писмо до британския премиер Риши Сунак, в което е формулирана следната елементарна идея: “Ако данъкът за мултимилионерите се увеличи само с 1 процент, това ще донесе към 60 милиарда евро приходи в хазната”.

Отговор от “Даунинг стрийт” така и не идва, тъй като британският премиер Риши Сунак е твърдо против увеличаването на данъците – и особено против специалните данъци за по-богатите. “Поканихме Сунак в нашата група – нали и самият той е мултимилонер. Но не прояви интерес”, разказва Синг-Уотсън пред германската медия.

“Парите текат само нагоре”

Синг-Уотсън е наясно с аргументите на противниците на идеята – по този начин милионерите ще бъдат прогонени от страната, макар че именно те са тези, които осигуряват работни места. Според Синг-Уотсън този аргумент е безсмислен. “През последните десет години бедните във Великобритания стават все по-бедни, а богатите – все по-богати. Парите не се стичат надолу – те текат само нагоре. Няма факти, свидетелстващи за противното.”

Над 2 милиона британци са зависими от раздаваните хранителни помощи, посочва в тази връзка АРД. При това сред тези, които имат нужда от помощ, все по-често са и съвсем нормални семейства, които просто не успяват да се справят с изхранването на децата си.

Сам по себе си данъкът за богатите няма да е достатъчен, казва още Синг-Уотсън пред АРД. Паралелно е необходимо да се пресекат възможностите за укриване на данъци и да се повиши данъкът върху капиталовите печалби. “И сега не ме питайте защо просто не изпратя един чек на данъчните”, казва мултимилионерът пред германското издание.

“Не става дума за това богатите щедро да раздават милостиня, а за това, че една държавна общност не може да съществува трайно без справедлива данъчна система. Ако правителството продължи да заблуждава хората, че всичко е прекрасно, това в един момент ще подкопае основите на британската демокрация”, предупреждава Синг-Уотсън.

Автор: Анете Дитерт (АРД)
fakti.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!