Милиардер и филантроп: Джорж Сорос стана на 90 години

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
93

В 2020 година Forbes оцени неговото състояние на $8,6 млрд.

Джордж Сорос. Снимка: архив, БГНЕС
Американският финансист и филантроп Джордж Сорос навършва 90 години на днешния 12 август.

Джордж Сорос е роден на 12 август 1930 г. в Будапеща /Унгария/ в среднозаможно еврейско семейство. Истинското му име е Дьорд Шварц. През 1936 г. семейството му сменя фамилията си Шварц с унгарската Шорош. През 1947 г. семейството емигрира във Великобритания, където фамилното име става Сорос.

Джордж Сорос завършва Лондонското училище по икономика, след което започва работа в инвестиционна компания.

През 1956 г. Сорос заминава за САЩ. Той работи в брокерски и инвестиционни компании. През 1967 г. Сорос създава офшорния инвестиционен фонд First Eagle. През 1969 г. става съсобственик на хедж фонда Double Eagle.

През 1973 г. въз основата на този фонд в партньорство с Джим Роджърс Сорос създава станалата знаменита по-късно мрежа инвестиционни фондове Quantum Group. В резултат на рискови операции с ценни книжа, както и операции на фондовите и валутните пазари, през първите 10 години от съществуването си доходността на Quantum Group е 3365%. През 2010 г. изследователската компания Leveraged Capital Holdings определи Quantum Group за най-ефикасния инвестиционен фонд в света за последните 40 години.

Най-известните от всички финансови операции на Сорос са валутните. Сорос става известен в Черната сряда (16 септември 1992 г.), като спекулира срещу британската лира. Английската банка е принудена да изтегли валутата си от Европейската монетарна система. Сорос е спечелил 1,1 милиарда долара. Оттам идва и прякорът му „човекът, който разори Английската банка“. Редица финансови аналитици смятат също така, че фондовете на Сорос са изиграли съществена роля в икономическата криза през 1997 г., когато се сринаха валутите на редица страни в Азиатско-Тихоокеанския регион като Малайзия, Сингапур, Индонезия и Филипините, както и в кризата в Русия през 1998 г.

Сорос обяснява успехите си във финансовата сфера с интуицията си и прилагането на създадената от него „теория на рефлексивността на фондовите пазари“. Много експерти обаче са убедени, че при взимането на важни решения Сорос е използвал инсайдерска информация.

През 2002 г. Парижкият съд призна Сорос за виновен в получаване на конфиденциални данни, благодарение на които през 1988 г. той печели около $2 млн. от акциите на френската банка Societe Generale. Сорос беше осъден да плати глоба от в €2,2 млн. (намалена по-късно на 0,9 млн.).

През 2011 г. Сорос обяви, че приключва 40-годишната си работа в управлението на хедж фондове.

Благотворителна дейност

През 1979 г. Сорос създава в САЩ благотворителната фондация „Отворено общество“, а по-късно мрежа от подобни организации, иницииращи и подкрепящи хуманитарни програми и проекти. Целта им е помощ в създаването на „открито общество в тоталитарните държави“. Неговите фондове са финансовата опора на редица международни организации като Amnesty International, Human Rights Watch, International Crisis Group, припомня ТАСС.

В САЩ чрез структурите на неговите фондове съществуват редица проекти, най-мащабните от които са борбата за легализиране на наркотиците и въвеждането на марихуаната в медицинската практика. По данни на Forbes през в 1994-2014 г. Сорос е похарчил за реформи в тази област близо $200 млн. Той финансира също така движението за евтаназия и сексуално просвещение, привърженик е на „джендър идеологията“.

По данни на Forbes в периода 1984-2017 г. Сорос е дал в своя фонд над $32 млрд.

Политическа дейност

Джордж Сорос е известен с лобистката си дейност. В различни години той спонсорира опозиционни групи в редица страни, по-специално в Източна Европа в периода преди разпада на социалистическия лагер. Някои политици обвиняват Сорос в създаването на продължаващата от 2015 г. миграционна криза в Европа. През януари 2020 г. Сорос обяви намерението си да учреди световен университет, който да работи срещу “авторитарните правителства” и за решаване на климатичните проблеми, като за създаването му са предоставени $1 млрд.

Освен унгарски и английски език Джордж Сорос владее и френски, немски и италиански език и есперанто.

През 2020 г. Forbes оцени състоянието на Сорос на $8,6 млрд. (56-о место в САЩ, 162-о в света).

От 1960 г. до 1983 г. Джордж Сорос е женен за Аннализе Уитшак, през 1983 – 2005 г. негова съпруга е Сюзън Уебър, изкуствовед от Ню Йорк, която е с 25 години по-млада от него. През 2013 г. Сорос се жени отново за Тамико Болтън, собственичка на компания, предлага онлайн занимания с йога, която е с 42 години по-млада от него.

Сорос има пет деца: Робърт, Андреа, Джонатан (от първия си брак), Александър и Грегори (от втория).

По публикацията работи: Елка Василева

dnes.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!