Мерките срещу COVID-19 като фолклора – от джинджифил до червени домати

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
141

Автор: Антония Чорева
Източник: БГНЕС
Кое е разхлабено от мерките – могат да се посещават откритите площи на заведенията, театрите са с 30% капацитет, преди – бяха с 50%, фитнесите са на 30%. Няма смисъл да бъдем обвинявани, има баланс, който трябва да се спази. Това заяви относно разхлабването на мерките срещу разпространението на коронавирус у нас здравният министър Костадин Ангелов.

Той обоснова решенията, които здравните власти взимат, с променящата се ситуация и търсенето на баланс. Самият Ангелов заяви, че мерките се променят и това е нормално, той отхвърли упреците за непоследователност.

Така се случвало и в “народния фолклор”, по думите на Ангелов, който припомни, че пред пролетта на 2020 г. актуален беше джинджифилът, през есента лимоните и содата, а сега така актуални са червените домати.

По думите му се анализира и скритата заболеваемост, която според експерти варира между 250 000 и 500 000 души. На открито вирусът се предава по-трудно, категоричен е здравният министър, заявявайки, че миналата седмица на бул.”Витоша” в София е било блъсканица, “но София не е България и нещата в другите градове са различни, те също се анализират”.

Той обясни за решенията за маските на открито: големият процент на заболели е в градовете, където има най-голяма гъстота”. В Бургас и Кюстендил, където е имало идентична ситуация – се търсели решения. “Независимо то забранителните мерки, хората се събираха на открито, в Бургас като бяхме – коментирахме, няма как да забраним на 15-20 деца да се съберат в една градинка, да си говорят, да са седнали един върху друг, но можем да им кажем, че трябва да носят маски”, добави Ангелов.

Той коментира също, че няма забрана на планов прием в болниците – всеки, който има нужда от лечение, включително и планово, също, което е свързано със застрашаващо състояние, най вече пациенти с онкозаболявания, с диагноза със сериозна заплаха за здравето, хората с хроничните заболявания могат да бъдат приемани. “Това е ясно написано в заповедта на МЗ”, каза Ангелов и призова да се спрат спекулациите, тъй като целта е една-единствена “анестезиолозите да свободни и да се пренасочват към пациенти с коронавирус”.
news.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!