Мей претърпя още едно поражение по плана си за Brexit

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
1130

Вотът днес не е обвързващ за правителството, но предложението бе опит на премиера да се спечели повече време
Снимка: Архив Ройтерс

Британският министър-председател Тереза Мей претърпя поредното смущаващо поражение в стратегията си за Brexit, след като парламентът гласува срещу мисията ѝ да пренапише сделката по развода с Европейския съюз, съобщава Bloomberg.

В четвъртък вечерта Камарата на общините гласува с 303 гласа „против“ срещу 258 „за“ по предложението, подкрепящо подхода на министър-председателя за разрешаване на безизходицата около Brexit, след противопоставяне от страна на евроскептиците в нейната партия на консерваторите.
Лидерът на лейбъристите Джереми Корбин призова министър-председателя – която не взе участие в дебата – да „признае, че стратегията ѝ за Brexit се е провалила“.

От Даунинг Стрийт обвиниха Корбин за загубата, заявявайки, че той „още веднъж е поставил партийните съображения преди националния интерес“, гласувайки срещу предложението на правителството.

По план Великобритания трябва да напусне Европейския съюз на 29 март, но парламентът миналия месец отхвърли условията по раздялата, договорени от Мей. Това означава, че Великобритания е напът да отпадне от 28-членния блок без споразумение, потенциално причинявайки сериозни вреди на икономиката освен ако една от двете страни не отстъпи.

В месеца, откакто Мей изгуби вота, тя се опитва да убеди ЕС да се направят правно обвързващи промени по най-спорната част от споразумението по оттегляне – т.нар. резервен механизъм за ирландската граница.

Британският премиер обаче почти няма пространство за маневри. Торите, подкрепящи Brexit, искат механизмът да бъде премахнат от сделката за развода, докато лидерите на ЕС казват, че няма да променят никаква част от текстовете.

Вотът днес не е обвързващ за правителството, но предложението бе опит на Мей да се спечели повече време, за да гарантира отстъпки от страна на ЕС.

По статията работи: Виктория Тошкова
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!