Случаят Гебрев ще бъде разследван съвместно от британските и българските служби

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
83

До Великобритания са изпратени европейска заповед за разследване и писма, заяви Сотир Цацаров
Снимка: МС

Британските и българските служби ще разследват съвместно дали има връзка между отравянето на руския шпионин Сергей Скрипал в Солсбъри и на българския бизнесмен Емилиян Гебрев в София. Това стана ясно след среща на британския посланик у нас Ема Хопкинс с премиера Бойко Борисов, главния прокурор Сотир Цацаров и вътрешния министър Младен Маринов, предаде БНТ.

Един от заподозрените за участие в отравянето на руския шпионин Сергей Скрипал и неговата дъщеря във Великобритания е идвал три пъти в България през 2015 г. През същия период е бил натровен и българският оръжеен производител Емилиян Гебрев. Според негов сигнал до прокуратурата между двата случая може да има връзка.

Именно това проверяват разследващите органи и на двете държави – Великобритания и България.

„От няколко месеца работим в тясно сътрудничество с българските власти и служби по разследването. Всички други партньорски европейски служби взимат под особено внимание всякакви подозрения за намеса на руски служби в Европа и Великобритания има своя богат опит, особено с разследването на случая „Скрипал“, каза Ема Хопкинс, посланик на Великобритания в България, която обсъди случая днес с премиера Бойко Борисов.

Тя обясни обаче, че към този момент не може да бъде изнесена информация по случая, тъй като разследването продължава. Данни за случая с отравянето на Емилиян Гебрев изнесе главният прокурор Сотир Цацаров.

„До Великобритания са изпратени европейска заповед за разследване и съответни писма, които да осигурят легалната основа на взаимодействието между българските и британските власти. Всякакви твърдения внушения за бездействие по разследването, всякакви твърдения за това, че случая едва ли не е бил оставен настрани и по него не се е работило от българските служби – меко казано, не отговарят на истината“, каза главният прокурор Сотир Цацаров.

Емилиян Гебрев е вечерял с полски бизнес партньори в столичния хотел „Кемпински“. Ден по-късно е приет в тежко състояние във Военна болница. Отровени се оказват още изпълнителният директор на неговата компания „Емко“, а четири дни по-късно и синът му.

В храната на бизнесмена са открити следи от хлорпирифос – инсектицид, който се използва за борба с вредители по земеделските култури, допълни Цацаров.

Високо съдържание на хлор е открито и по рукола в салата на Емилиян Гебрев, която той е ял в деня на отравянето си в хотела. Разследван е земеделският производител, но заключенията са били, че отровният препарат е в малки количества, които не биха довели до отравянето.

Така разследването е било спряно до октомври 2018 г., когато главният прокурор е получил писмо от Гебрев с молба да бъде потърсена връзка със случая „Скрипал“.

„Още на другия ден поисках от Софийска градска прокуратура информацията по спряното производство и разследването беше възобновено. От разпита, проведен на другия ден след възобновяване на делото, на 16 октомври дава за първи път информация за това, че непосредствено след инцидента е поръчано от него чрез ВМА изследване във финландска лаборатория, заплатено от самия него“, коментира главният прокурор.

Изследването потвърждава наличие на фосфороорганични съединения, които се съдържат в определени пестициди, но не е установен конкретният. Според лабораторията обаче използваното вещество не е в списъка с химическите оръжия, забранени за използване.

В същото време успоредно Цацаров изнесе и факти, свързани с лицето Сергей Хедотов, за когото се предполага, че участвал в отравянето на Сергей Скрипал и е свързан с Главното разузнавателно управление на руската армия. По данни на главния ни прокурор Хедотов е идвал три пъти в България през 2015 г., включително и през периода, когато е бил отровен Емилиян Гебрев.

„Установяват се всички моменти от неговото пребиваване на българска територия, отсядане в хотели, контакти с български граждани, като е събрана значителна по обем информация“, каза Цацаров.

По статията работи: автор Екип на Investor.bg
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!