Мъжът, заплашил с убийство кралица Елизабет II, се призна за виновен

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
86

Източник: личен архив

Мъжът, заловен с арбалет в замъка Уиндзор, където живя покойната вече кралица Елизабет II, се призна за виновен по три обвинения: едно съгласно Закона за измяната, второ за заплаха за убийство на кралицата и трето за носене на оръжие на обществено място, предадоха световните агенции.

Двадесет и една годишният Джасвант Сингх Чаил се призна за виновен в Централния наказателен съд на Англия и Уелс, след като на 25 декември 2021 г. бе арестуван в замъка западно от Лондон.

 

Кралица Елизабет, която почина през септември миналата година, е била в замъка в деня на нахлуването заедно със сина си Чарлз, който вече е крал, и други близки членове на семейството.

 

Чаил е планирал нападението с месеци, казаха прокурорите по-рано на предварително заседание.

 

Твърди се още, че около два часа преди нахлуването той се е изкачил по оградата с помощта на въжена стълба. Носил е качулка и маска и арбалет, зареден със стрела, с изключен предпазител и готов за стрелба. Щом се приближил един от служителите по сигурността, Чаил казал: “Аз съм тук, за да убия кралицата”.

 

Смята се, че преди това Чаил е кандидатствал за работа в полицейско звено към министерството на отбраната, както и за кралски гвардеец с идеята да е по-близо до кралското семейство.

 

Прокурорите твърдят, че той е искал да отмъсти на властта за отношението към индийците и е изпратил видеоклип на около 20 души, в който твърди, че ще се опита да убие кралицата.

 

Според прокуратурата оръжието “Суперсоник Екс-боу”, което е носил, е можело да причини “сериозни или смъртоносни наранявания”.

 

На днешното заседание той се яви чрез видеовръзка и говореше единствено когато трябваше да потвърди името си и да се признае за виновен по трите обвинения.

Съдията Джереми Бейкър каза, че присъдата ще бъде произнесена на 31 март, отбелязва БТА.
frognews.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!