АЦБ: По-високата безработица е цената, която трябва да се плати за намаляването на инфлацията

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
72

Икономиката “трябва да приеме лекарство сега”, за да се справи с инфлационния “вирус”, подхранван от ръста на заплатите, смята главният икономист на банката

Снимка: Bloomberg L.P.

По-високата безработица е цената, която трябва да бъде платена, за да се озапти двуцифрената инфлация. Такова мнение изрази главният икономист на Английската централна банка (АЦБ) Хю Пил, цитиран от Bloomberg.

Той посочи, че икономиката “трябва да приеме лекарство сега”, за да се справи с инфлационния “вирус” и с натиска от заплатите, който го подхранва.

В четвъртък регулаторът повиши основната си лихва за десети пореден път, като сигнализира още парично затягане. С повишението лихвата достигна 15-годишен връх от 4% в съответствие с прогнозите на икономистите.

Затегнатият пазар на труда обаче спомага за ръста на заплатите, което поражда опасения за появата на спирала заплати-цени.

По време на брифинг в петък Пил каза, че забавянето на икономиката и по-високата инфлация “са каналите, по които натискът от заплатите и техните инфлационни последици ще намалеят”. Според него има нарастващи доказателства за намаляване на натиска на “пазара на труда по по-зародишен начин”, като АЦБ очаква безработицата да достигне 5,25% в средносрочен план. Това означава още 500 хил. безработни в следващите няколко години.

След заседанието си ден по-рано финансовата институция представи мрачни прогнози за развитието на британската икономика, надминавайки и вече лошите виждания на Международния валутен фонд (МВФ).

Централната банка на Обединеното кралство очаква икономиката на страната да се свие с 0,5% през 2023 г. – ниво, подобно на оценките на МВФ за 0,6% спад. Според международната организация обаче британската икономика ще се разрасне с 0,9% догодина, докато АЦБ предвижда още един спад от 0,25 на сто.

Затова и Пил предупреди британските министри и бизнес, че зависи от тях да променят тези мрачни очаквания. “Разчитаме на действията на другите. Разбира се, действията на частния сектор по отношение на инвестициите, на бизнес плановете, въвеждането на нови бизнес и по-продуктивни процеси, но и на политики на предлагането, на търговията и на регулацията от страна на правителството”, обобщи главният икономист на АЦБ.
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!