Масови протести във Великобритания заради замразяването на работата на парламента

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
164

Най-голямата демонстрация ще бъде в Лондон. Шествия ще има и в други английски градове

Снимка: Архив Ройтерс

Демонстрации из цяла Великобритания ще има днес в знак на протест срещу решението на премиера Борис Джонсън да наложи ваканция на парламента, съобшава БТА.

Според организаторите от анти Brexit инициативата “Друга Европа е възможна” се очаква хиляди хора да се включат в проявите в столицата и редица градове в Кралството.

Най-голямата демонстрация ще бъде в Лондон с начален час 12 ч. местно време край правителствения район „Даунинг стрийт”. Протести ще има в Бирмингам, Брайтън, Йорк, Кеймбридж, Ливърпул, Манчестър, Нюкасъл, Норуич, Оксфорд и други английски градове, както и в шотландските Абърдийн и Глазгоу.
В сряда британският премиер Борис Джонсън получи разрешение от кралицата да прекрати временно заседанията на Камарата на общините от средата на септември да средата на октомври. Тази парламентарна ваканция би съкратила до голяма степен времето, в което депутатите биха могли да се противопоставят на евентуалното излизане на Великобритания от ЕС без споразумение.

Ако не заседава, парламентът не може да приема официални решения и следователно така няма да бъде в състояние да предприеме съгласувани действия, за да попречи на премиера да прокара Brexit без споразумение.

Според анализ на АР Джонсън залага на това, че политическите ползи ще засенчат всякакви финансови разходи въпреки мрачните предупреждения на влиятелни личности от деловите среди и икономисти, че при внезапно скъсване на отношенията с ЕС Великобритания ще се хвърли в продължителна рецесия, придружена от загуба на работни места и понижаване на покупателната способност.

Това е стъпка, която предишният министър-председател Тереза Мей не беше склонна да предприеме. Тя нееднократно стигаше до ръба, после се отдръпваше от него и поискваше от другите 27 членки на ЕС продължаване на срока на Brexit вместо излизане без споразумение.

Но ако гамбитът не успее, на Джонсън може да се наложи да отиде на парламентарни избори, което от своя страна ще изложи на опасност лидерското му място в Консервативната партия – или неговият план за Brexit може да се окаже блокиран от активизирал се парламент, решен да наложи волята си в този политически сблъсък, превърнал се в исторически.

По статията работи: Ралица Пейчева
INVESTOR.BG

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!