Джонсън заплаши торите в опит да получи подкрепа на плана си за Brexit

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
109

Британският премиер заплаши депутатите от Консервативната партия със загуба на партийна принадлежност

Снимка: Ройтерс

Британският премиер Борис Джонсън обеща значително увеличение на разходите в сферите на образованието, социалното подпомагане и транспорта, като предупреди депутатите от Консервативната партия да подкрепят плана му за Brexit, заплашвайки ги със загуба на партийна принадлежност в противен случай, пише Bloomberg.

Предложенията, които ще бъдат обявени следващата седмица, ще са “най-голямото, най-щедро преразглеждане на разходите”, след като Лейбъристката партия дойде на власт под управлението на Тони Блеър през 90-те години на миналия век, посочи Джонсън. В интервю пред Sunday Times той изключи възможността за свикване на предсрочни парламентарни избори.
Джонсън, който е на поста от края на юли, възмути някои от членовете на парламента тази седмица с искане за едномесечно отлагане на работата на законодателите малко преди крайния срок за Brexit. Част от депутатите ще се опитат да приемат нов закон, който да принуди премиера да отложи допълнително процеса.

Според информация на Times министър-председателят и негови сътрудници ще обсъдят в неделя възможността да откажат партийната принадлежност на торите, които ще се присъединят към лидера на Лейбъристката партия Джереми Корбин в опит да блокират възможността за Brexit без сделка.

Във вторник ще бъдат публикувани планове за законодателни мерки, които да предотвратят Brexit без сделка, каза днес Джон Макдонъл от кабинета в сянка на опозиционната Лейбъристка партия, съобщават Ройтерс и БТА.

Пред телевизия Sky News той подчерта, че е много трудно за една седмица да се приеме закон. Премиерът Борис Джонсън го знае и именно затова временно спира работата на парламента. Сега депутати с десетилетен опит проучват как във вторник, сряда и четвъртък следващата седмица лейбъристите биха могли да внесат за обсъждане законодателна мярка, която да им позволи да предотвратят възможността да се стигне до Brexit без сделка без одобрението на парламента. Във вторник ще бъде оповестено какъв е начинът да се направи това, каза Макдонъл.

От изявление на министъра в сянка по въпросите на Brexit Кит Стармър става ясно, че ще е необходимо да се поиска удължаване на периода, предвиден в член 50, който урежда излизането от ЕС. Удължаването всъщност е вторично, каза той, целта е да се направи така, че парламентът да има последната дума.

По статията работиха: Евгения Маринова, автор Екип на Bloomberg TV Bulgaria
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!