Мъск обещава Tesla за 25 хил. долара

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
136

Благодарение на по-добрите батерии автомобилният производител иска да прави по-евтини коли до няколко години
Мъск се опитва да гледа уверено към бъдещето.

Снимка: EPA/ALEXANDER BECHER

Добре известно е, че Илон Мъск отхвърля мерките срещу пандемията на коронавируса. Но на „Деня на батерията“ на Tesla тези мерки му предоставиха доста хубава гледка. Производителят на електрически автомобили беше поканил някои акционери на своето общо събрание и последващо представяне на най-новата си технология за батерии на паркинга на централата на компанията в Пало Алто. Тъй като посетителите трябваше да се държат на отстояние, Мъск гледаше от сцената си към паркинг, пълен с коли Tesla. “Като на автокино на Tesla”, каза щастливо Мъск, “но малко трудно за четене в пространството”.

Но това рядко е трудно за Мъск, той знае с голяма точност какво обичат да чуват феновете му: “Кривата на разходите за батериите не се огъва достатъчно много”, каза Мъск под аплодисментите. „Електрическите автомобили все още не са достъпни за всички“. Чрез подобряване на акумулаторните клетки, използвайки други суровини и производствени процеси, Tesla ще може да намали разходите за киловатчас в батерията с 56 процента за няколко години – с по-добри резултати.
Пробегът на електрически автомобил с нова батерия ще се увеличи с 54 процента. Tesla обаче пази в тайна базата, от която изчислява намаленията. В индустрията се приема, че ценовият праг трябва да падне под 100 долара за KW/h, така че електрическите автомобили да са толкова евтини, колкото тези с двигателите с вътрешно горене.

Не се споменава нищо и за изключително дълготрайната „батерия за милион мили“, която Tesla ще разработи заедно с китайския си партньор CATL. За първи път Tesla иска сама да произвежда батерии, също и в гигафабриката в Берлин, която в момента се изгражда. През 2022 г., когато новата технология трябва да влезе в серийно производство, Мъск очаква 100 гигаватчаса мощност – приблизително два пъти повече, отколкото Tesla произвежда с Panasonic в първата гигафабрика в Невада.

До 2030 г. собственото производство на батерии на Tesla ще се увеличи до три тераватчаса, въпреки че компанията ще продължи да работи със своите предишни партньори като Panasonic или CATL в Китай.

Винаги трябва да прилагате с повишено внимание бележка под линия при продуктовите събития на Tesla: Нито една от разпространените цифри не е проверена независимо и прогнозите на Мъск невинаги са точни. На „Деня на автономията“ на Tesla преди почти година предприемачът обеща самоуправляващи се коли за 2020 г., които собствениците им могат да отдават под наем като автономни роботизирани таксита. Годината почти премина, а не сме чули нищо ново за тях.


Вместо това Мъск се оплака в кратко отклонение, че Tesla трябва да пренапише цялата кодова база на своя автопилот, за да постигне напредък в помощта за водача – напомняне, че не всяко от обещанията на Мъск ще се сбъдне, особено не по времето, за което е било обещано.

Но преднината на Tesla в технологията за батериите едва ли се оспорва: Мъск и Дрю Балино, директор по задвижване и енергия, изброиха подробно подобренията, които се очаква значително да подобрят производителността и цената на моделите на Tesla от 2022 г. нататък. Някои, като новият дизайн на батерията, бяха очаквани, а други – не.
Дизайн на батерията: Новите акумулаторни клетки, наречени 4860, трябва да имат диаметър, който е повече от два пъти по-голям от използваните досега, а благодарение на нов дизайн трябва да се справят без езичето, през което енергията се транспортира от клетката. Това не само опростява производството, но също така води до пет пъти по-висока енергийна плътност, шест пъти повече съхранена енергия и следователно 16 процента по-голям пробег.

“Сухи електроди”: Tesla възнамерява да използва така наречения “сух” процес при производството на електроди за своите батерии. Вече не са необходими разтворители, което подобрява работата на литиево-йонните клетки и според Балино ускорява производството с фактор 7. Tesla пое стартапа Maxwell Technologies през 2019 г. По време на придобиването обаче беше доказана само осъществимостта на процеса, каза Мъск. Благодарение на Tesla този процес вече е “близо до функциониране в голям мащаб”.

Производство на аноди: Анодите на батериите трябва да бъдат направени от силиций, който е по-евтин и по-добре провежда лития. Досега елементът не бе използван в производството на батерии, защото се разширява и става нестабилен при зареждане. Неговото използване обаче вече е заложено в новия дизайн на батерията. Само новият материал ще увеличи пробега на автомобилите с 20 процента.

Производство на катоди: Катодите на повечето батерии следва да бъдат направени от никел, вместо от кобалт. От една страна, това намалява потреблението на противоречивия минерал, който се добива в Африка при нечовешки условия. От друга страна, това спестява разходи. Кобалтът ще е необходим само в батерии за големи автомобили като Cybertruck или отдавна обявения влекач.
„Структурни батерии“: Пакетът с батериите вече не трябва да бъде просто енергиен склад, а структурен елемент в автомобила, който изпълнява и други функции. Мъск го сравнява с цистерна с формата на крило в самолет, което подобрява поведението на полета, вместо просто да утежнява самолета. Например те биха осигурили по-твърд дизайн, който увеличава безопасността в автомобила, но също така увеличава ефективността на батерията.

„Автомобилите, които нямат тази архитектура, няма да са конкуренция за нас“, каза Мъск. Шефът на Tesla знае как да комбинира техническите подробности с големи обещания. „В дългосрочен план искаме да бъдем най-добрите в производството на автомобили“, каза мъск. Това е смел анонс: Tesla подобрява масовото производство от 2018 г. със сериозни изпитания, а все още тестерите на автомобили и клиентите се оплакват от грешки при обработката.

Но Мъск вярва, че може сам да победи наистина не радикално иновативните, но изключително ръководените от процесите автомобилни производители. „Всеки ще има батерии с голям пробег в даден момент, всеки ще има автономни автомобили, но не всеки ще бъде добър в производството”, смята той. В дългосрочен план компанията му възнамерява да строи по 20 милиона автомобила годишно – почти два пъти повече от цялата Volkswagen Group през 2019 г.
Благодарение на новите батерии и производствени процеси задвижването на електрическия автомобил ще бъде по-евтино от това на кола с двигател с вътрешно горене след няколко години. След три години ще бъде възможно да има модел на Tesla за 25 000 долара – с една трета по-евтин от Tesla Model 3 днес и дори ID3 на VW.


Първо обаче на преден план излиза друг модел на Tesla, за който Мъск намекна в кратък рекламен клип: Model S Plaid. Според Tesla той трябва да има максимална скорост от 320 километра в час и пробег от 863 километра. Този нов задвижващ механизъм Plaid ще има три двигателя, един повече от системата с двоен двигател, която се среща в днешните Model S и X. Крайният резултат е по-бърза кола с по-голям пробег а и по-скъпа версия на Model S. Задвижващата система произвежда 1100 конски сили, постига максимална скорост от 320 километра в час и може да ускори за по-малко от две секунди от 0 до 96 км/ч за по-малко от 2 секунди, уверява Мъск.

Tesla все още не е обявила цена, но със сигурност ще е над бленуваните 25 000 долара.

Тричасовото събитие във вторник започна с годишното събрание на акционерите, проведено навън, за да се даде възможност за социално дистанциране. Акционерите седяха в колите си с марка Tesla на паркинг и издаваха силен звук с клаксони, вместо да приветстват с аплодисменти, докато Мъск говореше пред тях.

Инвеститорите гласуваха да преизбират Мъск и председателя Робин Денхолм в борда на директорите и гласуваха срещу предложения, които биха изисквали повече прозрачност относно правата на човека във веригата на доставки и използването на арбитраж при казуси със служителите.

Мъск каза на акционерите, че очаква тази година ръст на доставките от порядъка на 30% до 40%, потвърждавайки прогнозата на Tesla в момент, в който автомобилните производители се борят да се възстановят от пандемията на коронавируса. “Докато останалата част от индустрията спада, Tesla се покачва”, каза той.

Tesla заяви, че очаква да достави 500 000 автомобила през 2020 г., което е с около 36% повече от равнището от 2019 г. През юли производителят на електрически автомобили заяви, че постигането на тази цел ще бъде “по-трудно” поради спирането на производството, свързано с пандемията в началото на годината. Очаква се глобалните продажби да спаднат с около 17% тази година до 75 милиона от 90 милиона миналата година, показват данни на изследователската фирма LMC Automotive.
По статията работи: Бойчо Попов
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!