Мъск най-сетне разкри по какво работи компанията му Neuralink

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
52

Предприемачът и екипът му са подготвили специални нишки, които помагат за трансфер на данни между човешкия мозък и компютър

Снимка: Архив Ройтерс

„Тайната“ компания на Илон Мъск Neuralink, която работи по опции за съвместна работа между човешкия мозък и технологиите, за първи път показа част от продуктите, които разработва, пише The Verge.

Целта на организацията е потенциално да започне да имплантира чипове на парализирани хора, като по този начин им позволи да контролират смартфони или компютри.

Първата голяма разработка на Neuralink са специални „нишки“, които е малко вероятно да засегнат негативно мозъка, за разлика от досегашните технологии, и създават възможност за трансфер на голям обем от данни между органа и електронно устройство, сочат документи с името „Elon Musk & Neuralink”.

Във въпросните бележки е отбелязано, че системата може да включва „до 3072 електрода на масив, разпределени в 96 нишки“.
Самите нишки са между 4 и 6 микрометра дължина, които ги прави по-тънки от човешки косъм. В допълнение към разработката, сред големите постижения на Neuralink е роботизирана машина, която за минута вгражда автоматично шест от специалните нишки в човешкия мозък.

Мъск показа презентация на проучванията на Neuralink, която според него не цели само да предизвика еуфория.

„Основната причина да правя тази презентация е привличането на кадри“, обяви той, призовавайки хора да кандидатстват за работа при него.

В бъдеще учените от Neuralink се надяват да използват лазер, за да преминават през черепа на пациент, вместо да се пробиват дупки, посочват те в интервюта за The New York Times. Ранните експерименти ще бъдат проведени от експерти от Станфордския университет.

„Надяваме се това да се случи при пациент до края на следващата година“, коментира Мъск.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Елена Илиева
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!