Финансовите министри от Г-7 искат спешни действия срещу криптовалутата Libra

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
47

Преди месец американската кампания Facebook обяви, че планира да пусне в обръщение през 2020 г. собствена криптовалута

Снимка: Ройтерс

Министрите на финансите на държавите от Г-7 постигнаха в сряда консенсус за “необходимостта от спешни действия” по отношение на криптовалутата Libra, която готви Facebook, съобщи френски източник след първия ден от министерската среща в Шантийи, предаде Франс прес, цитиран от БТА.

“Имахме много конструктивна и подробна дискусия по отношение на Libra, с широк консенсус за необходимост от спешни действия”, обясни източникът, който уточни, че всички участници са изразили “загриженост от настоящата ситуация”.
Преди откриването на срещата френският финансов министър Брюно льо Мер увери, че Facebook не е изпълнил условията за създаването на криптовалута.

“Днес не можем да приемем, че се въвежда инструмент за размяна, а не се зачита нито едно от разумните правила, които налагаме на всички държавни валути”, добави министърът и приветства позицията на американския му колега Стивън Манучин, който отправи предупреждение към Facebook.

С обявяването през юни на тази валута, предлагаща метод за разплащане, алтернативен на традиционните банкови канали, Facebook иска да наруши световната финансова система. Обявена за 2020 г., Libra следва примера на криптоактиви като биткойните, посочва АФП.

По-рано в интервю за италианския в.”Кориере дела сера” министър Льо Мер посочи, че държавите от Г-7 са длъжни да определят какви са рисковете от финансиране на тероризма и пране на пари с помощта на криптовалута, както и да преценят опасността от дестабилизиране на националните валути. Той изтъкна, че “не трябва да се допуска Libra да се превърне в суверенна валута”, предаде ТАСС.

Преди месец американската кампания Facebook обяви, че планира да пусне в обръщение през 2020 г. собствена криптовалута Libra. Представител на компанията каза, че извършването на превод в криптовалута ще е толкова лесно, колкото е “изпращане на текстово съобщение по телефона”.

Функционирането на новата валута ще се базира на технологията “блокчейн” – децентрализирана база данни, устройство за съхраняване на информация, което не е свързано с общ сървър.

Редица водещи американски корпорации като Visa, Masrtercard, PayPal, Uber смятат да вложат по 10 милиона долара в създаването на консорциум, който ще управлява Libra. Но много държавни ръководители, включително президентът на САЩ Доналд Тръмп, изразиха опасения, че такава форма на финансови операции може да подпомага престъпността, посочва ТАСС.

По статията работи: Магдалена Иванова
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!