Мащабна полицейска акция в Лондон: Над 400 лица от криминалния контингент са в затвора

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
109

Лондон полиция / БГНЕС

Лондонската полиция е провела мащабна операция срещу криминални лица, използвали приложението за криптирани съобщения “Енкрочат”, като благодарение на усилията на разследващите са били заловени стотици престъпници, включително и знакови фигури от престъпния свят, предаде ДПА.

Полицията заяви, че от началото на операцията с кодовото име “Итърнъл” през март 2020 г. досега 426 души са били осъдени на лишаване от свобода. Присъдите им възлизат на общо 3722 години затвор.
Британската национална служба за борба с престъпността е провела още една операция срещу престъпници, използвали “Енкрочат”, под кодовото название “Венетик”. В резултат на следствените действия по идентифициране на криминални лица, разкриване на убийства и пресичане на търговията с наркотици, над 1200 души вече са в затвора.

Пол Брогдън, ръководител на отдела по специализирани престъпления към лондонската полиция, заяви, че това е “най-значимата операция” срещу фигури от организираната престъпност в историята на лондонската полиция.

“Енкрочат” беше тайна операционна система, достъпна чрез специални телефони, които струваха по 1500 паунда. Всички данни на устройствата можеха да бъдат изтрити, в случай че попаднат в ръцете на властите.

“Тези престъпници използваха т.нар. от нас “твърди и сигурни” средства за комуникация. Става въпрос за нещо като социална медийна платформа, до която криминалните лица мислеха, че нямаме достъп”, обясни Брогдън.

След като през юни 2020 г. се разбра, че “Енкрочат” е бил компрометиран от силите на реда, платформата започна да изпраща съобщения към потребителите да се отърват от телефоните си. Малко по-късно “Енкрочат” беше закрит.

По думите на Брогдън в хода на разследването са били разкрити и много от “престъпните лордове” в лондонския криминален свят.

В хода на операция “Итърнъл” са били арестувани 924 души, като срещу 784 от тях са били повдигнати обвинения, а 426 вече са осъдени. Освен това са били иззети три тона наркотици и 49 броя огнестрелни оръжия.

Трийсет и девет годишният Ники Аслан, който заема високо място в йерархията на една от лондонските банди, получи 23 години лишаване от свобода, след като бе признат за виновен в организирането на вноса на 20 килограма хероин.

В рамките на операцията “Венетик” са били арестувани 3100 заподозрени, а повдигнатите обвинения са 1867.
Източник: Николай Велев/БТА
dariknews.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!