Правителството на Великобритания пред Върховния съд за необходимостта от план за мигранти

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
447
epa10172717 The union flag flies at half mast at the Palace of Westminster, a day after the passing of Queen Elizabeth II, in London, Britain, 09 September 2022. Britain's Queen Elizabeth II died at her Scottish estate on 08 September 2022. The 96-year-old queen was the longest-reigning monarch in British history. EPA/TOLGA AKMEN

Източник: EPA/БГНЕС

Правителствени адвокати обявиха пред Върховния съд на Обединеното кралство, че има сериозна и неотложна необходимост от спорния план на британския премиер Риши Сунак за улесняване на изпращането на бежанци в Руанда, съобщава “Ройтерс”.

Припомняме, че през юни Апелативният съд в Лондон заключи, че схемата за изпращане на десетки хиляди мигранти в Източна Африка е незаконосъобразна, като заяви, че Руанда не може да се третира като безопасна трета страна. Сега правителството се опитва да отмени това решение.

Съдът постанови, че изпратените в Руанда ще бъдат изложени на риск да бъдат изпратени у дома, където биха могли да бъдат преследвани, въпреки че имат законна молба за убежище. Това би направило политиката незаконна съгласно Закона за правата на човека на Великобритания, който направи Европейската конвенция за правата на човека част от британското законодателство. Решението нанесе огромен удар върху обещанието на Сунак да спре хилядите мигранти, които пристигат с лодки на южния бряг на Англия.

В началото на тридневните изслушвания адвокатът на правителството Джеймс Иди обяви пред Върховния съд на Обединеното кралство, че жалбата се отнася до “политика, на която правителството придава голямо значение” и добави, че “има силен обществен интерес към тази легитимна, наистина ключова политическа цел”.

Адвокати, които представляват осем от търсещите убежище, замесени в делото, заявиха, че има “критични дефекти” в системата на Руанда за определяне на статута на бежанците. Те се позоваха на “завладяването на съдебната система” от руандийското правителство и репресиите срещу политическото несъгласие. Правни екипи, представляващи мигранти от Сирия, Ирак, Иран, Виетнам и Судан, също искат съдиите да заключат, че схемата за отпращане на мигрантите е незаконна в по-широк план.

Припомняме, че Сунак, чиито консерватори изостават с около 20 пункта в проучванията на общественото мнение преди изборите догодина, се зарече да “спре лодките”. Проучванията показват, че миграцията, която е била ключов фактор в гласуването на референдума за излизане на Великобритания от Европейския съюз през 2016 г., остава основна грижа за избирателите. Според повечето великобританци правителството се справя зле с проблема.

Първият планиран от правителството полет за депортиране на мигранти в Руанда трябваше да тръгне през юни миналата година, но беше блокиран в последния момент от разпореждане на Европейския съд по правата на човека, докато не приключат всички правни действия в по темата.

Мнозина в партията на Сунак искат Великобритания да се оттегли от Европейската конвенция за правата на човека, за да предотврати повторение. Миналата седмица министърът на вътрешните работи Суела Брейвърман нарече Закона за правата на човека “Закона за правата на престъпниците”.

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън се готви да изгради стена в Южен Тексас в опит да спре наплива на мигранти, идващи от Мексико, докато в Европа правителствата се борят с това как да се справят с пристигането на стотици хиляди мигранти от Африка, Азия и Близкия изток.
news.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!