Майорка ударена от „мини цунами“ с вълни, заливащи улиците в туристическа зона

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
139

Популярен курорт в Майорка бе ударен от „мини цунами“, което наводни няколко улици.

Видеоклипове показват как морската вода се излива по улиците в пристанищния град Пуерто Алкудия след необичайно силна вълна в сряда вечерта, която погълна съседните плажове.

Туристите избягваха да бъдат намокрени и повалени от силното течение.

Това явление, известно като метеоцунами, се причинява от атмосферни събития като бури и силни ветрове, които водят до бързи промени в морското ниво. Местните го наричат „рисагас“ и се различава от цунамито по това, че не е причинено от сеизмична активност и обикновено е по-малко по размер.

 

Няма пострадали и значителни щети.

Местните са свикнали с това явление и разполагат със система за предупреждение, която метеоролозите използват, за да прогнозират подобни случаи.

Много страни в Южна Европа са в състояние на висока готовност поради гореща вълна с температури до 42°C. В Турция петима души загинаха при горски пожари, а в Хърватия, Черна гора, Албания и Босна и Херцеговина са докладвани масови прекъсвания на електрозахранването.

Хотелите в Сицилия съобщават на гостите си да отменят резервациите поради продължаващата суша на острова.

www.budilnik.com

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!