Правителството на Великобритания обмисля действия срещу руски хакери заради кражба на данни от NHS

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
53

Националната криминална агенция (NCA) може да предприеме ответни мерки след като руската хакерска група Qilin открадна данни за 300 милиона пациентски взаимодействия с NHS, включително резултати от кръвни тестове за HIV и рак.

Правителството обмисля действия срещу руските хакери, които на 3 юни извършиха кибератака, като публикуваха голям обем чувствителни данни. В отговор на предизвиканата тревога, здравните служби в Лондон създадоха гореща линия за въпроси от разтревожени пациенти.

Пациентите, чиито данни може да са засегнати, са призовани да не се свързват с местните болници или личните си лекари, тъй като те не разполагат с информация за кражбата.

NCA и Националният център за киберсигурност (NCSC) обсъждат как да реагират, като се предполага, че комуникационният център на правителството (GCHQ) също е информиран. Хакът е причинил сериозни проблеми на болничните тръстове King’s College и Guy’s and St Thomas’, както и на множество лични лекарски практики.

Специализиран екип на NCA работи зад кулисите, за да разбере и, ако е възможно, да премахне откраднатите данни, публикувани в ранните часове на петък. Възможността за успешни действия може да бъде намалена, ако хакерите вече са копирали файловете и ги публикуват другаде.

Британските служби имат опит в директни действия срещу хакерски групи. NCA наскоро разруши операциите на най-голямата в света група за изнудване – LockBit, съвместно с международни партньори.

Атаката на Qilin е причинила сериозни нарушения в работата на седем болници и множество лични лекарски практики, като е довела до отмяна на 1,134 планови операции и отлагане на 2,194 амбулаторни прегледа.

Засегнатите данни включват резултати от кръвни тестове, проведени на пациенти с различни видове операции и трансфузии. NHS Англия е предупредила пациентите да бъдат внимателни при контакти с лица, претендиращи да притежават техните данни и да съобщават всякакви подозрителни обаждания или имейли.

Инцидентната гореща линия на NHS е активна и е достъпна на телефон 0345 8778967.

www.budilnik.com

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!