“Мафиотски пазарлък”. Защо Гешев за първи път сам заговори за Пеевски

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
123

От дълги години се говори за влиянието на Пеевски по ключови кадрови въпроси в съдебната система

Снимка: БГНЕС

Досега Иван Гешев обвиняваше единствено Бойко Борисов за опита да бъде свален от поста главен прокурор. Изненадващо в понеделник той обвини за това и Делян Пеевски. Това съвпадна с връщането на Пеевски на първия ред в политиката. Какво е мястото на депутата от ДПС в българската политическа реалност?

В понеделник главният прокурор Иван Гешев обвини депутата от ДПС Делян Пеевски, че е организирал предсрочното му отстраняване, наред с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Досега Гешев нито веднъж не беше споменавал името на Пеевски, като в продължение на цял месец повтаряше единствено, че зад опита за свалянето му стои Борисов.

“Вярвам в колегите си, в съдебната власт, членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС), че няма да влязат в политическия график, може би графика на Делян Пеевски и на Бойко Борисов”, каза Гешев на влизане в сградата на Висшия съдебен съвет.
Само няколко часа по-късно съветът взе решение да отстрани Гешев от поста му на главен прокурор. Горните думи бяха и последният му коментар по същество. Във вторник Гешев каза, че ще говори отново чак след като президентът Румен Радев подпише указа за отстраняването му и Конституционният съд се произнесе дали то е било законно.

“Гешев обича да си служи със знаци. Споменаването на Пеевски в неговата глава е нещо по-различно”, каза в интервю за Свободна Европа Сибина Григорова, управляващ редактор на сайта Булевард България.

“Това е мафиотски пазарлък, в който той казва – аз имам нещо за теб”, смята Григорова.

Пеевски обаче от дълги години упражнява съвсем реално влияние върху българската съдебна система, допълва съоснователят на неправителствената организация “Антикорупционен фонд” Николай Стайков. По думите му данни за намеса на Пеевски при избора на членове на ВСС например има още отпреди 10 години.

Най-важното от интервюто

Едната от версиите [защо Пеевски държи да е член на конституционната комисия] е “Магнитски”. Че това е някаква форма на изпиране и на доказване на американците, че нещо са се объркали по въпроса.

Трябва да имаме предвид, че с Пеевски и назначаването му преди 10 години [за шеф на ДАНС], институциите не работят така, както би трябвало да работят в една правова и демократична държава. Повечето конфликти са Делян Пеевски – Цветан Василев, Делян Пеевски -Цветан Цветанов, Делян Пеевски – Бойко Борисов и това е може би най-пагубното за една демокрация – ако процесите можем да ги обясним през скарването на двама души.

Институциите не могат да продължават по същия начин. Предстои голяма смяна в антикорупционните институции, нови хора най-вероятно ще дойдат в прокуратурата. Много сложно ще бъде отново да бъдат инсталирани същите зависими хора. Голямото разместване в институциите много трудно ще позволи амнистия на това, което е ставало досега.

Ако преди 10 години въпросът беше КОЙ, то днес е КОГА – кога България ще има нормални институции, които да борят корупцията.

Кой е Делян Пеевски?

Делян Пеевски е депутат от ДПС, който през годините многократно е определян като олигарх и медиен магнат.

Когато е само на 21 години, той е назначен от правителството на Симеон Сакскобургготски за парламентарен секретар на министъра на транспорта и шеф на борда на “Пристанище Варна”. По-късно е назначен за следовател, заместник-министър на държавната политика при бедствия и аварии в правителството на Сергей Станишев, като докато е на този пост през 2007 г. срещу него се води дело за изнудване. Прокуратурата обаче не намира доказателства.

На 14 юни 2013 г. назначението му за шеф на Държавна агенция “Национална сигурност” (ДАНС) от кабинета “Орешарски” предизвиква масови протести. Пеевски се оттегля от поста, но протестите продължават повече от 400 дни.

През 2014 г. фалира една от най-големите банки в страната – Корпоративна търговска банка (КТБ), а името на депутата от ДПС се появява нееднократно в документи, свързвани с делото за източването ѝ. Прокурорът по делото е Иван Гешев и той не открива обстоятелства, свързващи Пеевски с банката. В годините остават непроверени разкрития на организацията „Антикорупционен фонд“, че сред доказателствата по делото за фалита на КТБ фигурират множество следи, свързващи Пеевски.

През 2021 г. Пеевски беше санкциониран от САЩ по закона „Магнитски“ заради корупция. По-късно санкции заради корупция му наложи и Великобритания.

Защо Пеевски иска да пише Конституцията?

Именно заради тази биография присъствието на депутата от ДПС в комисията по конституционни въпроси в парламента беше определено като проблематично. Миналата седмица ДПС поиска той да стане член на тази комисия, която предстои да изготви промени в основния български закон. Това се случи с гласовете на ГЕРБ, ДПС и “Има такъв народ” и косвено с отказа на депутатите от “Възраждане” да участват в гласуването.

Според Сибина Григорова едно от обясненията защо Пеевски иска да бъде част от тази комисия са санкциите, наложени му от САЩ по закона “Магнитски”.

“Това е някаква форма на изпиране и на доказване на американците, че нещо са се объркали по въпроса”, коментира Григорова.

“Мисля, че санкциите “Магнитски” много се подценяват в България, това не са никак приятни санкции, нарушават ти начина на живот, твоя и на семейството ти. Затова Пеевски ще направи много неща, които да му помогнат да изчисти името си”, добави тя.

Защо Гешев заговори за Пеевски?

Според журналистката споменаването на името на Пеевски от главния прокурор Иван Гешев е част един “мафиотски” начин на комуникация. По думите ѝ така Гешев е опитал да “спазари” оставането си на поста главен прокурор.

“Гешев, говорейки по този начин, споменавайки имена и правейки знаци, това е мафиотски пазарлък, в който той казва – аз имам нещо за теб”, смята тя.

Според нея заканата на Гешев да направи обръщение към нацията по БНТ и последвалият му отказ също са част от инструментите му в този пазарлък.

“Защото в крайна сметка Иван Гешев в годините назад е част от същата тази група и наистина те знаят много един за друг. Въпросът е докъде биха стигнали. Но това не е устойчив вариант за решаване на въпросите в тази държава – затова когато в понеделник вечерта ВСС реши, че иска да уволни Гешев, това не беше повод за радост.”

Какво е влиянието на Пеевски в съдебната система?

От дълги години се говори за влиянието на Пеевски по ключови кадрови въпроси в съдебната система. По думите на Николай Стайков това влияние е реално, а началото му може да бъде проследено най-малко до назначението през 2012 г. на тъста на Пеевски – Васил Петров – за член на ВСС.

Свидетелствата за влияние включват обвиненията, че депутатът от ГЕРБ е оказвал натиск, свързан с “Булгартабак”, през 2007 г., както и разказите на магистрати като бившия председател на Софийския апелативен съд (САС) Веселин Пенгезов или бившия председател на Софийския районен съд (СРС) Методи Лалов.

Заради биографията на Пеевски обаче влиянието му не се ограничава само със съдебната система.

“Пеевски е един феномен. Буквално единственият човек, който може да влиза в парламента и да казва „Добър ден, колеги“ на политиците; като излиза при журналистите, да казва „Добър ден, колеги“; като отива в ДАНС на разпит, да казва „Добър ден, колеги“, защото той е бил ден и половина председател на ДАНС; и като отива на разпит в прокуратурата, да казва „Добър ден, колеги“, защото той е бил следовател. Няма (друг) такъв политик”, коментира Стайков.
fakti.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!