Маджид – евродепутатът с кубинки и ланец

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
85

Бежанецът, който стигна до европарламента

 

Снимка: БГНЕС
Той е мюсюлманин, цветнокож, бежанец. Носи бейзболна шапка и златен ланец и често го бъркат с музикална звезда.

А Маджид Маджид отскоро е евродепутат.

“Чувал съм за себе си какво ли не. Ние като общество мислим консервативно. Че депутатите трябва да изглеждат по определен начин и ако не, не могат да бъдат евродепутати. Но наистина не ме интересува”, казва Маджид пред Нова тв.

Той напуска родината си Сомалия през 1994 г., когато избухва Гражданската война. Майка му напуска eдна от най-бедните африкански държави с петте му братя и сестри, а той е на 5 години.

Прекарват 6 месеца в бежански лагер в Етиопия, преди да си намерят дом във Великобритания. Майка му започва да работи като чистачка, за да издържа семейството.

За да печели, в училище самият Маджид прави музикални миксове и продава дисковете на съучениците си. След музиката, започва да се увлича по алпинизъм и природа. През 2009-а изкачва Килиманджаро. Основава клуб за смесени бойни изкуства.

Той е всичко, което политици като Виктор Орбан и Матео Салвини мразят. Мюсюлманин, бежанец, но и евродепутат.

“Имах платформа, проведох кампания, за да бъда избран и да стана евродепутат. Мотото ми беше “Имигрантите правят Великобритания велика”. Шумно и гордо говорех за това. Хората в Йоркшир и Хъмбър, 5 милиона и 500 000 гласоподаватели в моя регион. Те ме избраха заради това, което съм. Не съм се променил. Да, има много хора, които не ме харесват. Но и много, които ме харесват. Не мога да се харесвам на всички. Но всичко, което искам е, да бъда честен със себе си и да защитя каузите, за които горя”, споделя Маджид.

Той обещава, че през тази година ще направи всичко възможно да дойде и в България.

По публикацията работи: Александър Попов

dnes.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!