Лондон вече не е пристан за руските милиардери и техните правни спорове

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
73

Елитните британски адвокати затварят канторите си в Москва под заплахата от санкции

Снимка: Bloomberg LP

Доскоро лондонските съдилища бяха любимото място за изясняване на правни спорове – от разводи до взаимоотношения с финансови партньори, на най-богатите руснаци, пише Bloomberg. С избухването на войната в Украйна и санкциите срещу Русия обаче този печеливш бизнес за британските адвокатски кантори започна да пресъхва, пише Bloomberg.

Преди повече от десетилетие руските олигарски Роман Абрамович и Борис Березовски спориха в Лондонския търговски съд за разделянето на печалбата от 6,5 млрд. долара на “Сибнефт”. Това е и първото руско дело в британската столица, след което едни от най-големите в сферата отвориха кантори в Москва. Сега обаче елитните адвокатски компании, сред които Allen & Overy, Freshfields Bruckhaus Deringer, Linklaters и Clifford Chance, затварят своите руски кантори.

Водещи британски адвокати са заплашени от санкции от страна на САЩ заради своите богати руски клиенти, пише още Bloomberg. Така без защита по дело за клевета остана един от най-близките приятели на руския президент Владимир Путин – Евгений Пригожин. Официалният му бизнес е кетъринг за най-висшите държавни чиновници в Русия. Често в медиите е наричан “Главния готвач на Путин”, защото е осигурявал храната за вечери в присъствието на руския държавен глава.

За някои юристи началото на края на представителството на водещите британски кантори в Москва е било още през 2012 г. Тогава САЩ приема Законът Магнитски, който дава правото на САЩ да налага санкции за чуждестранни лица, извършили нарушения на правата на човека.Тези санкции включват и забрана за влизане в САЩ и блокиране на финансови активи.

Две години по-късно Русия анексира Крим. “Този акт потвърди това, което видях още тогава – краят на офисите в Москва на международните адвокатски компании”, разказва Саймън Бушел, който разви руската практика на Herbert Smith Freehills.

Според анализатори случващото днес се дава надежда относно често повдиганите въпроси около моралните ценности на адвокатските кантори, макар че британските власти да продължават да получават искания за лицензи за работа с руснаци. Едно от обясненията за това увеличаване са хонорарите – адвокатите по делото “Абрамович – Березовски” спечелиха 70 млн. паунда, което по това време беше рекордно висока сума.

Намаляването на делата вероятно ще коства щети за цялата икономика на Великобритания. Повече от 74% от делата в търговските съдилища в периода 2020 – 2021 г. например са международни.

Русия е една от най-активните държави в съдилищата в британската столица през последните пет години. От 2017 г. броя на заведените от руснаци искове се удвоява, сочат данни на анализаторите от Portland Communications. По брой на делата руснаците отстъпват само на британците в съдилищата в Лондон.

Интересът на Русия към съдилищата се обуславя от желанието на олигарсите да се възползват от репутацията на британските съдии. Те се произнасяха по спорове, които се водят в Русия, и бяха гарант, че нещата се случват справедливо. Адвокатите пък коментираха, че всеки, дори и руските олигарси, има право на защита в съдебен процес.

Тези аргументи обаче не се приемат особено добре в Лондон. Дори и по време на Седмицата на международните спорове в Лондон в последния момент от програмата отпадна сесията, посветена на Русия. Мотивът на организаторите беше, че всички дискусии избледняват, когато се води война, хора страдат и умират. Украински юристи коментират, че правото на живот е много по-фундаментално от правото на правна защита.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Симона Гоцова
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!