Лондон въстана срещу COVID-19 рестрикциите

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
1225

Има ранени, както и задържани

Снимка: БГНЕС/EPA
Хиляди хора се събраха в центъра на британската столица Лондон, за да протестират срещу налаганите от правителството мерки срещу пандемията, предадоха CBS и “Ройтерс”.

Несъгласните смятат, че с подобни мерки ненужно се ограничават човешките права.

Полицията предупреди, че ще предприемат действия за принудително разпръскване на събралите се, ако демонстрантите не се съобразят с налаганите правила за социална дистанция.
Демонстрацията, която е започнала като мирен протест, е прераснала по-късно в сблъсъци между полиция и демонстранти. Полицаите са били обстрелвани с бутилки, а органите на реда са използвали палки.

Има данни за поне четирима ранени, сред които и полицаи. Има данни и за задържани.

Демонстрацията идва, докато Парламентът се подготвя за преглед на законодателството за COVID-19 и правителството налага нови ограничения за контрол на болестта. Някои депутати разкритикуваха правителството за прилагане на правилата без одобрение от парламента.

Организаторите отрекоха, че следват сляпо конспиративни теории, аргументирайки се, че отстояват свободата на изразяване и правата на човека.

Според тях, риск наистина има, но те са против излишното всяване на паника.

Правителството разпореди по-рано тази седмица полицейски час в барове и ресторанти в цялата страна, заедно с по-строги изисквания за маска за лице и увеличени глоби за неспазването им. То също така забрани повечето социални събирания на повече от шест души, но има освобождаване от протести, стига организаторите да представят оценка на риска и да се съобразят със социалното дистанциране.

Великобритания има близо 42 000 потвърдени смъртни случая са свързани с COVID-19. Новите случаи нараснаха рязко през последните седмици.
fakti.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!