Лондон ударен от най-голямата стачка в метрото от години

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
598
epa09605096 Signs inform passengers about the strike action affecting tube services at Westminster underground station in London, Britain, 26 November 2021. London Underground drivers from Rail, Maritime and Transport (RMT) Union for five tube lines: Victoria, Jubilee, Central, Northern and Piccadilly lines are on strike over dispute on the roster of the night tube. EPA/VICKIE FLORES

Източник: EPA/БГНЕС

Магазините и фирмите в централната част на Лондон, които се надяват да получат така необходимия тласък от продажбите в Черния петък, бяха засегнати от прекъсване на метрото, след като шофьорите проведоха най-голямата си стачка от 2018 г., информира “Ройтерс”.

24-часовата стачка, която започна в 4:30 часа местно време (6:30 българско), доведе до спиране на линиите “Пикадили”, “Ватерло” и “Сити” и закъснения по линиите Jubilee, “Централна”, “Виктория” и “Северна”.

Администрацията на транспорта в Лондон уточни, че метрото извършва 58% от обичайните си услуги.

Напускането на 2000 членове на Железопътния, морския и транспортния синдикат (RMT) дойде след разногласия относно плановете на транспортната администрация в Лондон да накара шофьорите на метрото да поемат смени през нощта.

Стачките удариха петте линии, където транспортната администрация използваше специални шофьори в нощното метро, като линиите “Ватерло” и “Сити” също бяха спрени, тъй като споделят много от своите шофьори с линия “Централна”.

Услугата на метрото в петък и събота през нощта беше спряна по време на пандемията. Тя трябваше да бъде рестартирана с ограничена услуга в събота.

36-годишният Джо Суафъм, който пътува от Норт Гринуич до Мургейт, за да работи за фирма за поддръжка, каза, че пътуването му е отнело два пъти повече време и е довело до закъснението му за работа с 45 минути.

“Пътуващите за работа бяха по-малко прощаващи, когато се опитваха да се качат на влаковете и бях бутнат два пъти надолу по платформата – за щастие линията Jubilee има стъклена стена за безопасност”, каза той.

“Но мисля, че влаковите работници не трябва да бъдат принуждавани да работят в часове, за които не са подписали договор”, добави той.

Магазини в центъра на Лондон заявиха, че стачката може да навреди на продажбите в Черния петък, един от най-натоварените дни за пазаруване в годината.

“Моментът на стачката е особено разочароващ и е истински удар в зъбите за сектора на гостоприемството и търговията на дребно в Централен Лондон”, подчерта Рос Морган, главен изпълнителен директор на London Business Alliance, който представлява 500 компании в лондонския Уест Енд.

Транспортната администрация на Лондон заяви, че няма планове за провеждане на преговори с ръководителите на RMT. “Оставаме отворени за разговори, но засега няма конкретни планове”, отбеляза говорител.
news.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!