Лондон планира незабавно прекратяване на някои европейски регулации след Brexit

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
679

Сред приоритетите на Великобритания ще е финансовият сектор и премахването на правилата, които го ограничават
Британският премиер Тереза Мей. Снимка: Ройтерс
Британският премиер Тереза Мей подготвя план за незабавно прекратяване на някои ключови европейски разпоредби след Brexit, включително и такива, които се отнасят до финансовия сектор. Това съобщават високопоставени представители на властта в Лондон, цитирани от Bloomberg.
Решението е в рамките на започналите обсъждания за британската позиция относно окончателните отношения с Европейския съюз (ЕС). Според държавните представители Островът трябва незабавно да се откаже от европейските регулации в някои области, но да ги запази в други.
Анонимните източници посочват, че първата от предвидените промени ще влезе в сила веднага след края на двугодишния преходен период през 2021 г. Сред приоритетите на Лондон ще бъде финансовият сектор и премахването на европейските разпоредби, които той иска да избегне.
Черновата с позицията на Великобритания ще включва и излизането от митническия съюз, за да може британските власти да са свободни да сключват независими споразумения за свободна търговия, каквото е желанието на Лондон. Също така се предвижда и прекратяване на действието на общата европейска земеделска политика.
По думите на държавните представители от следващите правителства ще зависи да решат дали искат да се отдръпнат още от ЕС, след като веднъж Brexit вече е позволил на Лондон да действа самостоятелно.
Предложенията на премиера предстоят да бъдат одобрени от министрите в кабинета, които ще се срещнат по-късно през седмицата, за да се опитат да начертаят целите си за финалното търговско споразумение между Великобритания и ЕС. В сряда специална министерска комисия заседава в продължение на два часа и половина, обсъждайки въпросите за имиграцията и ирландската граница, но срещата им приключи без постигането на споразумение. Тя ще заседава отново днес.
Екипът на Тереза Мей е подел кампания сред членовете на министерския съвет за установяването и популяризирането на възможностите, които Brexit предлага за реформиране на икономиката. Според високопоставен представител на администрацията планът е да се обори идеята, че излизането от ЕС е поставило властта в Лондон в „отбранителна позиция“ и да се наблегне на положителните резултати от раздялата.
Някои от членовете на кабинета, които подкрепят Brexit, като външния министър Борис Джонсън, министъра на екологията Майкъл Гоув, както и на търговията Лиъм Фокс, по всяка вероятност ще приветстват плана за прекратяване на някои европейски разпоредби колкото се може по-скоро, посочва Bloomberg. Тереза Мей е подложена на натиск от евроскептиците в своята собствена Консервативна партия, като според някои източници те дори готвят свалянето й от власт.
По статията работиха: Елена Илиева, редактор Миглена Иванова
investor.bg


Warning: A non-numeric value encountered in /homepages/26/d574630909/htdocs/budilnik_wp/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 353