Ройтерс: ЕС вече не вярва, че Brexit може да се осъществи до 2020 г.

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
211

Британските преговарящи очевидно проявяват нагласите на други правителства към разширяването на предлагания в момента 21-месечен преходен период
Привърженик на ЕС протестира в Лондон. Снимка: Ройтерс
Висшестоящи представители на ЕС са съобщили пред Ройтерс, че Великобритания няма да бъде готова да напусне Европейския съюз до края на 2020 г., както предвиждат преходните планове за Brexit и блокът се подготвя за много по-дълго вземане на сбогом.
Британското правителство може би мисли по подобен начин.
Няколко дипломати и длъжностни лица от Брюксел, запознати с дискусиите, твърдят, че редица нерешени въпроси, включително за ирландската граница, и британската битка за бъдещите търговски отношения, карат специалистите да очакват, че преходът ще бъде по-дълъг.
Двама високопоставени представители на ЕС заявиха, че британските преговарящи очевидно проявяват нагласите на други правителства към разширяването на предлагания в момента 21-месечен преход, въпреки че други смятат, че британският премиер Тереза Мей все още се стреми да постигне договорка за свободна търговия от януари 2021 г.
Мей публично отрече настояването за допълнително време. ЕС заявява, че е готов да бъде „гъвкав“, въпреки че Франция и други правителства от съюза за наясно, че се противопоставят на това Великобритания да измине само половината от пътя, страхувайки се, че договореността ще стане постоянна и основа за разхвърлян, дългосрочен компромис.
И докато официалните преговори за преходния период започнаха в Брюксел през тази седмица, дипломати от ЕС заявяват, че всяко удължаване ще бъде договорено едва след официалното напускане на Великобритания през март 2019 г., така че Лондон ще остане под натиск да сключи търговска сделка до 2021 г.
„Никой не вярва в преход до края на 2020 г.“, казва източник. „Но ние не искаме да предложим удължаване веднага – това е лост, който имаме над Лондон в преговорите“, признава той.
Мишел Барние, главният преговарящ на ЕС, който ще съобщи в петък пред медиите резултатите от преговорите от тази седмица, смята, че Великобритания може да договори сделка за свободна търговия в рамките на три години. Европейските и британските официални представители отбелязват, че макар че изготвянето на споразумението на ЕС с Южна Корея отне седем години, регулациите на Великобритания са в съответствие с тези на ЕС, като същевременно това намалява необходимостта от промяна.
По статията работи: Бойчо Попов
investor.bg


Warning: A non-numeric value encountered in /homepages/26/d574630909/htdocs/budilnik_wp/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 353