Лондон: Не може да гарантираме какво бъдеще очаква британския бизнес след Brexit

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
284

Според министър Грег Кларк преговорите за двустранните отношения предстоят и властите не могат нищо да гарантират
Британският министър за въпросите на бизнеса, енергетиката и индустриалната стратегия Грег Кларк. Снимка: Ройтерс
Великобритания не може да каже на британския бизнес със сигурност какви ще бъдат бъдещите му отношения с Европейския съюз след Brexit. Това заяви британският министър по въпросите на бизнеса, енергетиката и индустриалната стратегия Грег Кларк, цитиран от Ройтерс.
„Това са преговори, които предстоят. Не можем да гарантираме финалното положение, докато то не бъде договорено и от двете страни“, каза той в интервю. Mинистърът също така не уточни и какво ще иска Лондон в преговорите си с ЕС, нито кога правителството ще е готово с евентуалната си позиция.
Коментарът на Кларк идва, след като по-рано днес Британската търговска камара публикува отворено писмо до правителството, че нейното търпение относно липсата на яснота от страна на Лондон се изчерпва. В него се казва, че „бизнесът има нужда тези, които са избрани да управляват страната, да взимат решения“, съобщава вестник Guardian.
Представителите на бизнеса искат от властите повече яснота за търговските и митнически отношения на Лондон с ЕС след 2019 г.
Писмото, подписано от председателя на камарата Франсис Мартин и главния й директор Адам Маршал, посочва, че всички 75 хил. фирми членки на организацията имат усещането за „продължаващо разделение“ по върховете на правителството.
„Дори сред многото оптимистични, гледащи към бъдещето фирми – тези, които виждат възможности, търпението е на привършване“, се казва в текста.
Мнозина представители на бизнеса се страхуват, че Великобритания може да стигне до т. нар. твърд Brexit без споразумение, който да доведе до редица нежелани последствия като отслабване на позициите на Запада, нарушаване на мира в Северна Ирландия, излагане на опасност британската икономика или подкопаване на позициите на Лондон като световен финансов център.
Великобритания вече се съгласи на принципна основа с ЕС след напускането на общността да има преходен период, условията по които се очаква да бъдат приключени до март.
По статията работиха: Елена Илиева, редактор Елена Кирилова
investor.bg


Warning: A non-numeric value encountered in /homepages/26/d574630909/htdocs/budilnik_wp/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 353