Лондон не очаква ЕС да промени позицията си за Brexit поне още месец

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
31

Нови дебати за състоянието на ирландската граница може да се окажат повод за действие на депутатите противници на Brexit без сделка

Снимка: Ройтерс

Британското правителство не очаква Европейският съюз да промени позицията си относно Brexit поне още един месец. Това съобщава източник на Bloomberg, запознат с въпроса.

Премиерът Борис Джонсън настоява ЕС да отвори наново преговорите по споразумението за развода, което бе сключено от неговата предшественичка Тереза Мей. Той също така настоява от него да отпадне т. нар. предпазен механизъм за ирландската граница, който ще позволи запазването на безпроблемно движение на хора и стоки между Република Ирландия и Северна Ирландия.
Брюксел обаче вече заяви, че не е готов да преговаря и по двата въпроса.

Борис Джонсън по-рано заяви, че Великобритания ще излезе от блока на 31 октомври, като при необходимост това ще стане и без сделка. Но членовете на парламента, които са против Brexit без споразумение готвят начин да осуетят намеренията на премиера.

Европейските лидери в момента са в изчакване за това дали британските депутати – сред които и представители на Консервативната партия на Джонсън, ще успеят да вържат ръцете на премиера, посочва запознатият, пожелал анонимност. Според него евентуалната дата за действие на депутатите може да е около 9 септември.

Това е така, тъй като в рамките на изменение на северноирландското законодателство, прокарано миналия месец, правителството трябва да направи изказване във връзка със случващото се в региона на 4 септември и пет дни по-късно да бъде проведен дебат. Опонентите на Brexit без сделка може да използват дебата, за да поемат контрол върху дневния ред на парламента – необходима първа стъпка за блокиране на евентуален развод без споразумение.

Така дебатите и гласуванията около тях ще се превърнат в първия по-значителен индикатор за това до колко е силна опозицията в парламента срещу хаотичния Brexit, както и дали съществува начин за възпрепятстване на плановете на Джонсън. След това ЕС вече ще има по-ясна идея за това на какво са способни депутатите и какво може да бъде направено оттук нататък.

Въпреки че вече е разговарял с тях по телефона, Борис Джонсън тепърва трябва да се срещне лице в лице и с германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон. Това ще стане в края на месеца в рамките на срещата на Г-7 във френския град Биариц.

Според източника на Bloomberg няма да бъде възможно започването на преговори докато блокът не оттегли отказа си да поднови преговорите по споразумението за Brexit.

По статията работи: Елена Илиева
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!