Лондон: Лейбъристите срещу “хаоса на консерваторите”

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
76

На сегашния си конгрес лейбъристите гледат да сплотят редиците си и да си изваят имидж на партия, която може да управлява

Снимка: БГНЕС/ЕРА

На партийната си конференция Лейбъристката партия се представя като алтернатива на торите – по-подредена и способна да действа от правителството на Сунак. Възможно ли е лейбъристите да застанат начело на Кралството?

Отлично настроение цари в малката зала на партера на Конгресния център, където са се събрали шотландските депутати от Лейбъристката партия, местни политици и съмишленици. Залата е препълнена, пише в началото на репортажа си Кристоф Прьосл от германската обществена медия АРД.

С бурни овации е посрещнат Майкъл Шанкс. 35-годишният политик току-що е спечелил предсрочните избори в своя избирателен район близо до Глазгоу в Шотландия. Тази победа издува платната на цялата партия. Лейбъристите най-после отново печелят в Шотландия, където бяха толкова силни, преди да се появи Шотландската национална партия (ШНП), която ги измести.

Напоследък ШНП се оказа във вихъра на няколко скандала, които разтърсиха самата партия, припомня АРД. В британския парламент има 59 депутати от Шотландия, като вече двама от тях са лейбъристи. Лейбъристката партия в момента силно се надява, че скоро те ще станат доста повече. За тях това е жизнено важно, защото на следващите парламентарни избори през 2024 година искат на всяка цена да победят в повече избирателни райони в Шотландия, за да имат мнозинство в Долната камара в Лондон. А от дълго време насам ШНП изглеждаше непобедима. Днес обаче вече е друго.

Консервативната партия и Сунак са под напрежение

До изборите има още доста време. На сегашния си конгрес лейбъристите гледат да сплотят редиците си и да си изваят имидж на партия, която може да управлява. “Трябва да сложим край на бекрайното падение, до което ни доведоха консерваторите, за да стартира едно десетилетие на обновлението”, заяви партийният лидер Киър Стармър в словото си на партийния конгрес в Ливърпул.

Никакви излишни превъзнасяния и самохвалство: нужна е просто солидна правителствена работа. Такава е философията на Стармър, който се профилира като пълна противоположност на непоследователната и отчасти популистка политика на досегашните консервативни кабинети, които не успяха да постигнат целите си в редица области.

Правителството на Риши Сунак например наскоро беше принудено да спре един от най-големите инфраструктурни проекти в Обединеното кралство – изграждането на линия за скоростен влак в северната част, посочва АРД. Няма напредък и в опитите да се реформира тежко болната здравна система в страната. Сунак досега не е изпълнил и друго свое обещание: да намали броя на бежанците, които пристигат с лодки през Ламанша.

Икономическите интереси на фокус

Лейбъристите искат да изградят цялата си избирателна кампания около икономически теми. Те настояват да се стимулира икономическият растеж, а всеобщото благополучие да се превърне в главна цел. “Някои стари идеи изобщо не са толкова лоши. Там, където има работни места, а терените са евтини, ние ще грабнем лопатите, ще издигнем строителните кранове и ще започнем да строим нови градове”, оповести Стармър. Той обеща още, че за семействата отново ще стане по-достъпно да имат собствен покрив над главите си.

Лидерът на лейбъристите беше поканил на конгреса представители на близо 200 фирми и дори предложи на мениджърите партньорство: да участват в дейността на едно бъдещо лейбъристко правителство. Това са съвсем нови тонове, които бяха немислими под ръководството на предишния лейбъристки лидер Джереми Корбин.

Гръмката реторика е добра стратегия

Рейчъл Рийвс, която ще стане финансова министърка, ако лейбъристите дойдат на власт, оповести цяла серия от конкретни мерки: “Готови сме да дадем своя принос, готови сме да поведем страната и отново да изправим Великобритания на крака”, каза тя в Ливърпул. Звучи гръмко, но такава е реториката на лейбъристите в момента. Тъкмо с тази реторика те улавят настроението на много хора, които са измъчени от безкрайното чакане за час при лекар, от детската бедност, от разбитите пътища и запуснатите училищни сгради.

Рийвс обещава, че ще опрости разрешителните процедури и така ще ускори инфраструктурните проекти, че ще премахне данъчните облекчения за богатите и ще води солидна финансова политика. Освен това лейбъристите обещават, че ще подсилят регионите, включително чрез масивни инвестиции във възнобновяема енергия. Така ще бъдат открити нови работни места, а според очакванията на Стармър ще поевтинее и енергията. За Брекзит изобщо не става дума: лейбъристите нямат намерение да ревизират решението за излизане от ЕС, но пък желаят да подобрят отношенията с Общността. Ръководството на партията очевидно смята, че лейбъристите могат само да загубят, ако стартират нов дебат по въпроса.

Възможна ли е реализацията на всичко това?

Лейбъристите обаче сами си създават огромно предизвикателство, защото част от тези планове ще постави на изпитание единството на цялата партия. В момента това единство се крепи главно върху радостта, че догодина лейбъристите ще имат шанс отново да поемат властта и така да осъществят общата си цел: да сложат край на онова, което наричат “хаоса на консерваторите”.

Всъщност на конгреса в Ливърпул никой вече не се пита дали лейбъристите ще вземат властта – делегатите се питат единствено “Как ще управляваме?”, обобщава Кристоф Прьосл от АРД.
fakti.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!