Най-глупавите оправдания за започване на война в историята

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
87

Бездомни кучета, емута и дори футболни мачове са разпалвали насилствени конфликти в миналото, вярвате или не.

Войната, за какво е полезна? Абсолютно за нищо. В човешката история е имало много смешни и дребнави причини за воденето ѝ. В тази галерия ще ви обясним някои от най-невероятните оправдания, използвани някога, за започването на война.

Войната за ухото на Дженкинс (1739-1748 г.)
Тази война между Великобритания и Испания продължава девет години и започва заради едно ухо! През 1731 г. испанските войници отрязват ухото на британския капитан Робърт Дженкинс, защото той не ги пуска на кораба си в Западна Индия. Няколко години по-късно, през 1739 г., британците отчаяно искат да засилят търговските си позиции в Карибския регион за сметка на испанците. Единственият липсващ елемент бил поводът за конфликта.

След кратка мозъчна атака те си спомнят за инцидента от 1731 г., когато испанският командир отрязва ухото на Дженкинс, и това се превръща в тяхно оправдание за война.

Войната на скитащите кучета (1925)

Конфликтът започнал, когато кучето на гръцки войник избягало и преминало на българска територия. Войникът последвал кучето си, за да се опита да го върне, и бил застрелян от българите. Гърците вземат решение да нахлуят и да поемат контрола над Петрич, което води до конфликт, в който в крайна сметка в пика му на бойното поле се включват 30 000 войници.

Футболната война (1969 г.)

Конфликтът между Хондурас и Салвадор не е предизвикан изцяло от футболен мач. Тя обаче подейства като повратна точка в и без това напрегнатите им отношения, разпалвайки кратка война. През 1969 г. националните отбори по футбол на двете страни се изправят един срещу друг в решаващ мач, за да си осигурят място на Световното първенство по футбол през 1970 г. Въпреки че и двете страни печелят своите мачове, Салвадор излиза победител във важния трети мач.

Поради преобладаващата политическа ситуация множество салвадорски магазини и компании в Хондурас са разграбени, което води до прекъсване на дипломатическите отношения между двете страни. Впоследствие, на 14 юли 1969 г., Салвадор предприема инвазия в Хондурас, за да “защити своите граждани”. Общо повече от 2000 души губят живота си в резултат на войната. Салвадор претърпява поражение и в трите си мача на Световното първенство по футбол, като не успява да отбележи нито един гол.

Войната на Ему (1932 г.)

През 1932 г. австралийските лидери признават, че има прекомерен брой емута, които нанасят значителни щети на реколтата на фермерите, което поражда необходимостта от действия за справяне с проблема. Планът бил да се изпратят войници с картечници, но се оказало, че това е малко сложно.
Тези нелетящи птици се оказали по-издръжливи от очакваното, движели се бързо и не се отказвали лесно, дори когато ги прострелвали. Така те бързо изразходвали всички патрони, с които разполагала армията. След седмица на “конфликт” австралийската армия се предала. Общо взето, от планираните 20 000 емута били ликвидирани само 2 500. В крайна сметка емутата излязоха победители.

Войната със свинете (1859 г.)

Понастоящем Съединените щати и Обединеното кралство поддържат изключително силни дипломатически отношения, което е исторически забележително. Въпреки това през 1859 г. между двете държави все още има напрежение. На 15 юни същата година едно бездомно прасе предизвиква напрежение между двете държави. Прасето избягало от американските заселници в щата Вашингтон и пресякло границата на канадска територия. Междувременно британците от другата страна се грижели за овцете и в крайна сметка застреляли прасето. Американците не приели това добре.

На границата били разположени войски както от Великобритания, така и от Америка, което довело до четиримесечно противопоставяне. Изненадващо, но не са разменени изстрели, а жертвата е само една – прасе.

Източник: StarsInsider
vesti.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!