Лондон връзва сметките, пуска фракинга и сонди в Северно море

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
590

Лиз Тръс

Великобритания ще ограничи сметките за енергия на потребителите за две години и ще насочи милиарди, за да подкрепи енергийните компании, заяви новият й лидер Лиз Тръс в четвъртък в опит да се справи с енергийната криза, която вкарва Европа и Русия в задълбочаваща се икономическа война.

Британското правителство ще вземе нов дълг, за да помогне на домакинствата и на бизнеса да се справят с рекордните цени на електричеството. Това обяви новият премиер Лиз Тръс заедно с план за справяне с небивалия скок на цените на енергията от 50 години насам.

Тръс съобщи, че възнамерява да въведе пределни цени на енергията на вътрешния пазар за домакинствата и бизнеса, за да смекчи кризата с нарастващите разходи за живот.

Таван на сметките

Тя предложи двегодишна “гаранция за цените на енергията”, която да гарантира, че сметките на средностатистическо домакинство няма да надвишават 2500 паунда (2872 долара) годишно за отопление и електричество.

Сметките трябваше да скочат до 3500 паунда (4 хил. долара) годишно от октомври или три пъти миналогодишните суми, припомня Асошиейтед прес.

За бизнеса и обществените институции като болници се предвижда замразяване на цените на енергията за период от шест месеца.

Таванът за цените ще бъде финансиран от хазната и чрез кредитиране. Според опозиционната Лейбъристка партия това означава, че британските данъкоплатци ще трябва да подкрепят програмата от джоба си. Правителството все още не е посочило колко ще струва тази мярка на бюджета, уточнява БТА.

Икономистите смятат, че планът вероятно ще добави повече от 100 млрд. паунда към дълговете на Великобритания – около половината от сумата, похарчена за справяне с пандемията от COVID-19. “Дойче банк” изчислява, че компенсирането на цените на енергията плюс намаляването на данъците, което Тръс също обеща, може да струва общо 179 млрд. паунда на хазната.

Великобритания не зависи от вноса на руски горива, но разчита основно на доставките на енергия от Норвегия и повишаването на пазарните цени се отрази на сметките на гражданите и бизнеса, като се прогнозира, че при лошо стечение на обстоятелствата през зимата може да се наложи въвеждане на режим на тока за четири дни.

Възможен ли е режим на тока в Бъкингамския дворец и защо сметките на британците скочиха толкова и без руски доставки – четете тук.

Тръс каза пред парламента, че пределните цени ще забавят темпа на инфлацията с 4-5 процента, след като през юли тя надхвърли 10% на годишна база и се очаква да достигне 13% преди края на годината.

“Да” на фракинга и на сондите в Северно море

Както се очакваше, британският премиер отхвърли плановете за облагане на свръхпечалбите на енергийните производители, които те прибират заради рекордните цени на енергията.

Вместо това Лиз Тръс обеща да премахне забраната за добив на шистов газ и да одобри още газови сондажи в Северно море в опит да увеличи производството на енергийни носители.

Нов кръг от лицензиране за нефт и газ ще бъде обявен още следващата седмица с над 100 издадени лиценза.

Мораториумът върху фракинга ще бъде премахнат и може да се поиска разрешение за планиране, когато има местна подкрепа за това, съобщава Ройтерс.
dnevnik.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!