Как да подадете иск за пътнотранспортно произшествие в рамките на Европейския съюз?

1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
0
97

 

Ако сте замесени в пътен инцидент в държава от Европейския съюз, може да имате право да предявите иск за нараняванията и за щетите на вашето превозно средство. Шофирането е относително безопасно в повечето страни от ЕС, но инциденти се случват и има правила, които да ви помогнат да получите обезщетението, на което имате право.

Тази страница обяснява какво трябва да направите на мястото на инцидента и как можете да започнете иск, когато се върнете у дома.

Какво трябва да направя, ако имам пътен инцидент в ЕС?

Ако участвате в пътен инцидент в Европейския съюз, обадете се на полицията и поискайте копие от техния доклад или референтен номер. Помолете за преводач, ако не разбирате какво казва служителят. Вие също трябва да потърсите всякаква медицинска помощ, от която се нуждаете.

Попълнете Европейската декларация за злополука (EAS), ако имате такава. Възможно е вашата застрахователна компания да ви е дала този формуляр или такъв може да бъде представен на мястото на злополуката. Този формуляр има различни имена в различни страни, като Constat Amiable във Франция и DAA в Испания.

EAS е стандартен формуляр, който установява договорен набор от факти за злополуката, за да помогне при застрахователни искове. Можете да го използвате, за да запишете датата и мястото на произшествието, регистрационните номера на превозните средства, данни за контакт с водача и вашата версия на събитията. Подпишете EAS само когато сте сигурни, че разбирате ситуацията. Уверете се, че ви е дадено копие.

Независимо дали имате EAS или не, добра идея е да:

  • Пишете си бележки за случилото се възможно най-подробно
  • Направете снимки на местопроизшествието (регистрационни номера, повреди на превозното средство, наранявания, снимки на пътя и условията на шофиране)
  • Обменете застрахователни данни с другия шофьор
  • Вземете имената и данните за контакт на всички свидетели
  • Не признавайте отговорност, тъй като това може да анулира вашата застраховка и да навреди на вашия иск за телесна повреда.

 

Трябва ли да докладвам за инцидента на моя застраховател?

Да, трябва да се свържете с вашия застраховател възможно най-скоро. Някои полици имат ограничение във времето за докладване на инциденти, дори ако правите доклада „само за информация“ и не желаете да предявявате иск.

Ако сте шофирали кола под наем, свържете се с фирмата за наемане възможно най-скоро. Компаниите за отдаване под наем имат свои собствени процедури за работа със застрахователни компании и всеки друг, участващ в злополуката. След като се приберете вкъщи, пишете на компанията пълен доклад за инцидента.

Кой закон е приложим за пътнотранспортни произшествия в Европейския съюз?

Зависи как сте резервирали почивката си. Ако злополуката е станала, докато сте пътували с кола под наем, която е била включена като част от пакетна почивка и злополуката не е по ваша вина, можете да предявите иск срещу туроператора съгласно Правилата за пакетно пътуване, пакетни почивки и пакетни обиколки 1992 г.

Това означава, че можете да подадете иска си в съдилищата на Англия и Уелс, въпреки че злополуката е станала в ЕС.

Ако сте резервирали колата си под наем самостоятелно или сте пътували със собствения си автомобил, тогава важат различни правила. Възможно е все още да можете да подадете иск за телесна повреда в Англия и Уелс, независимо от гражданството на другия шофьор или къде е настъпил инцидентът. Вашият иск обаче ще се урежда от законодателството на държавата, в която се е случила злополуката. Понякога може да е по-добре да предявите иск в чужбина.

Отвъдморските злополуки могат да бъдат сложни, така че е важно да получите помощ от опитен адвокат за телесни наранявания, за да гарантирате, че искът е ефективен от самото начало.

Срещу кого мога да претендирам?

Искът ще бъде срещу лицето, чиито действия или небрежност са причинили злополуката. Това ще зависи от обстоятелствата, но може да включва:

  • Туроператорът, за пътнотранспортни произшествия, възникнали като част от пакетна почивка
  • Другият шофьор и техните застрахователи, за инциденти, при които другият водач е виновен
  • Органът, отговорен за поддръжката на пътищата, където вашият инцидент е причинен от състоянието на пътя.

 

Ами ако отговорника избяга от местопроизшествието?

Ако сте жертва на незстрахован или избягал шофьор, може да имате възможност да поискате обезщетение чрез чуждестранен еквивалент на Бюрото за застраховани автомобили. Вашият адвокат ще проучи тази възможност с вас, когато прецени дали можете да предявите иск.

Искове трябва да бъдат предявени в страната от ЕС, където сте претърпели злополуката. Законите на тази страна също ще определят колко обезщетение получавате.

Как да направя иск за автомобилна катастрофа в Европа?

Първата стъпка е да потърсите правен съвет от адвокат, който има опит в европейските искове за пътнотранспортни произшествия. Направете това възможно най-скоро, след като се приберете у дома. Вашият иск може да е под различен срок от Обединеното кралство, така че е наистина важно да действате бързо.

Можете да поискате обезщетение за вашето пътнотранспортно произшествие в ЕС само ако можете да докажете, че не сте виновен. Това може да бъде сложно. Често застрахователите на другия шофьор ще се стремят да докажат, че сте били изцяло или частично отговорни за произшествието, защото не сте разбрали законите за шофиране в страната.

Като специализирани адвокати за пътнотранспортни произшествия в ЕС, ние можем да разгледаме вашия случай и да ви кажем дали имате иск, и да ви предупредим за всякакви клопки, които може да срещнете. Можем също така да направим груба оценка на това, което потенциално може да спечелите. Свържете се с нашите адвокати и ние ще се радваме да ви посъветваме допълнително.

Елида
Tel: 07843349633 / 02045028835
E-mailElida.dimitrova@osborneslaw.com

Cнежина
Tel:  07516 441448 / 02045028842
E-mailsnezhinayankova@osbornes.net

 

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!