Лихвите по ипотечните кредити във Великобритания растат най-бързо от 10 г.

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
374

Очаква се ръстът на цените на жилищата да се забави, тъй като доходите на домакинствата са засегнати от по-високите лихви и повишаването на разходите за живот

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Лихвите по ипотечните кредити във Великобритания нарастват с най-бързия си темп от десет години насам в шестте месеца до май, сочат данни на Английската централна банка (АЦБ), цитирани от Financial Times. Това засилва очакванията, че жилищният пазар в страната ще се охлади след породения от пандемията бум.

Данните показват, че средната лихва по новоизтеглени ипотечни кредити е нараснала с 13 базисни пункта до 1,95% през май. Това е с 46 базисни пункта над нивото през ноември и е най-бързото повишение за период от шест месеца от 2012 г. насам.

Средната лихва по двегодишните ипотечни кредити с фиксиран лихвен процент и съотношение от 75% между стойността на заема и собствения капитал е нараснала до 2,63% през май спрямо дъното от 1,2% осем месеца по-рано. Това е най-бързото повишение за такъв период от началото на воденето на статистика през 1995 г. Лихвата по съществуващите ипотечни кредити също се е повишила с два базисни пункта до 2,07% през май.

Данните потвърждават, че доставчиците на ипотечни кредити прехвърлят повишенията на лихвите, предприети от АЦБ на последните ѝ пет заседания, към потребителите.
Пазарите очакват централната банка да продължи да повишава лихвите спрямо настоящото им ниво от 1,25% до 3% до февруари догодина, тъй като е изправена пред най-бързия темп на инфлацията от четири десетилетия. Това дава основания да се очаква, че жилищният пазар скоро ще изгуби инерцията си.
С повишаването на лихвите и нарастването на разходите за живот консултантската компания Oxford Economics прогнозира, че от края на следващата година ръстът на цените на жилищата ще се забави и от настоящите 10% ще се озове на отрицателна територия. Очакванията са, че спадовете ще продължат и през 2024 г.

Растящите лихви по ипотечните кредити наред с рекордните цени на жилищата означават, че делът на доходите, който новите купувачи ще заделят за месечни вноски по ипотечните кредити, „ще нарасне главоломно“, коментира Самюъл Томбс, главен икономист за Великобритания в компанията Pantheon Macroeconomics.

Отделни данни на доставчика на ипотечни кредити Nationwide показват, че вноските вече са нараснали спрямо заплатите и са достигнали 32% през второто тримесечие на тази година спрямо 27% през третото тримесечие на 2020 г.

Предвид силния натиск върху разполагаемите доходи на домакинствата заради скока на разходите за стоки от основна необходимост и настоящото рекордно ниско ниво на доверие на потребителите „броят на купувачите на жилища със сигурност ще намалее през второто полугодие на тази година“, казва Томбс.

Засега обаче цените на жилищата са подкрепени от силния пазар на труда във Великобритания, ниското предлагане на жилища и от купувачи, които бързат да подпишат договори за ипотечен кредит преди още по-голямо повишение на лихвите.

„С перспективата за по-високи лихви по ипотечните кредити купувачите се възползват от последните останали по-ниски лихви преди неизбежното увеличение, а собствениците на ипотечни кредити отчаяно искат да си осигурят заеми с фиксирана лихва за възможно най-дълъг период“, коментира Томър Абуди, директор на кредитора MT Finance.

Това намира отражение и в данните на АЦБ, според които нетното ипотечно кредитиране е нараснало до 7,4 млрд. паунда през май спрямо 4,2 млрд. паунда през април и е над средното 12-месечно равнище преди пандемията от 4,3 млрд. паунда до февруари 2020 г.

Данните показват още, че одобренията за покупки на жилища са се увеличили до 66 200 през май спрямо 66 100 през април и са малко под средното предпандемично равнище от 66 700 в 12-те месеца до февруари 2020 г.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Виктория Тошкова
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!