Либия освободи обвинен в шпионаж израелски фотограф

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
313

Либийските власти са освободили израелски фотограф, който бе арестуван в африканската държава преди пет месеца,

като ходът е част от тайна сделка с австрийско посредничество, предаде „Ройтерс“.

Рафаел Хадад е бил задържан през март по подозрения в шпионаж, след като е влязъл в Либия, която номинално е във война с Израел, с легално притежавания си тунизийски паспорт. Тел Авив отричаше през цялото време за връзки с 34-годишния Хадад.

Той самият е отлетял в неделя вечерта за Виена, където е бил посрещнат от израелския външен министър Авигдор Либерман, който преговарял за освобождаването му посредством Мартин Шлаф, познат и в България австрийски бизнесмен с добри контакти в Триполи.

Преговорите, които включвали и допускане от Израел на либийски хуманитарни помощи за Газа, съвпаднаха с отплаването на либийски кораб с хуманитарна помощ за ивицата Газа. В последния момент корабът, нает от фондацията на Сейф ал Ислам Кадафи, бе заставен да акостира в Египет, откъдето част от товара му бе допуснат до управляваната от ислямисткото движение „Хамас“ палестинска територия.

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!