Кризата с бездомността във Великобритания: Проблеми с достъпността и наличността на жилища

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
112

 

Великобритания заема първото място по бездомност в света поради криза в достъпността и наличността на жилища. В страната бездомността предимно включва живеене в временни настанявания като спешни подслони, което засяга един на всеки 200 домакинства. Тези места често са недобре поддържани, с проблеми като влага, мухъл и нашествия от вредители, които нарушават живота и допринасят за негативни последици, включително смъртта на деца.

Ръстът на бездомността, особено забележим между 2010 и 2023 г., съвпада с намаляването на социалното жилищно строителство и недостатъчното строителство на нови домове. Неспособността на Великобритания да строи достатъчно жилища спрямо населението си е причинила скок на наемите в частния сектор. Намаляването на социалните жилища с 25% от 1970-те години насам, заедно със замразяването на жилищните помощи, е влошило ситуацията, правейки трудно за мнозина да си позволят наеми на пазарни цени. Местните съвети се сблъскват с нарастващи разходи, като миналата година са похарчили почти 1,8 милиарда паунда за спешни подслони.

Инициативи като подхода “първо жилище”, който предоставя незабавно постоянно жилище на тези, които губят домовете си, показват обещаващи резултати. Въпреки това, за постигане на устойчив успех в намаляването на бездомността е необходимо увеличаване на строителството на жилища, включително и на пазарни и субсидирани жилища, за да се облекчи кризата с наличността на жилища, която е в сърцевината на тежката криза с бездомността в Великобритания.

www.budilnik.com

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!