Хиляди се присъединиха към про-палестински марш в Лондон

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
42

 

Хиляди про-палестински протестиращи преминаха през централната част на Лондон в събота, настоявайки за прекратяване на огъня в Газа. Протестът отбеляза 76-годишнината от това, което палестинците наричат Накба – масовото разселване на хора след създаването на Израел през 1948 г.

Метрополитенската полиция заяви, че е провела “редовни обсъждания” с организаторите от Кампанията за солидарност с Палестина, за да минимизира смущенията. По същото време на Пикадили Съркъс се проведе контрапротест на про-израелската група “Enough is Enough”.

Главен суперинтендант Колин Уингроув, ръководещ полицейската операция, каза: “Всички лондончани имат право да бъдат чути, както и право да живеят без страх и сериозни смущения.”

Про-палестинският марш беше 14-то такова събитие в Лондон след атаката на Хамас срещу Израел на 7 октомври, при която загинаха 1,200 души и над 240 бяха отвлечени. След атаката Израел започна офанзива в Газа, при която, според здравното министерство на Хамас, са убити над 35,000 души.

Демонстрантите носеха плакати “прекратяване на огъня сега” и пееха, преминавайки от Риджънт Стрийт до Уайтхол, където се събраха за речи. Санди, палестинка с роднини в Газа, сподели, че не е чувала от тях от 10 дни поради липса на интернет връзка.

Стивън Капос, оцелял от Холокоста, заяви, че участва в марша, за да изрази солидарност с палестинския народ и да протестира срещу “злоупотребата с паметта на Холокоста” от израелските лидери.

Кампанията за солидарност с Палестина заяви, че демонстрантите искат “край на геноцида в Газа”. Върховният съд на ООН, Международният съд, разглежда дело, заведено от Южна Африка, обвиняващо Израел в геноцид срещу палестинците в Газа. Израел отхвърли обвинението като фалшиво и “грубо изопачено”. Решението по делото се очаква след няколко години.

www.budilnik.com

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!