Лихвите по ипотеките намаляват, но натискът върху заемите остава

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
39

Няколко кредитори намаляват лихвите по нови фиксирани ипотеки, което дава надежда на затруднените кредитополучатели. Barclays, HSBC и TSB ще намалят леко лихвите по нови сделки, но разходите за заемите остават високи.

Натиск върху кредитополучателите

Новите данни показват, че повече хора се затрудняват с изплащането на ипотеките си. Броят на собствениците на жилища, изправени пред първия етап на процеса на отнемане на имот, се е увеличил. Същото се отразява и на наемателите, тъй като финансово затруднените наемодатели увеличават изгонванията без вина.

Несигурност в лихвените проценти

Лихвеният процент по фиксираните ипотеки не се променя до изтичането на договора, обикновено след две или пет години. Около 1.6 милиона съществуващи заемополучатели имат изтичащи нисколихвени договори тази година. Кредиторите често променят лихвите по новите сделки поради променящите се разходи за финансиране.

Очакванията за намаляване на основния лихвен процент от Bank of England през юни вече се отразяват на ипотечните лихви. Въпреки това, натискът върху собствениците на жилища да правят по-високи плащания на фона на увеличаващите се разходи се увеличава.

Данни за отнеманията

Претенциите за отнемане на ипотеки от кредиторите, които са първият етап от процеса на отнемане, са се увеличили с 28% в Англия и Уелс през първите три месеца на годината в сравнение със същия период предходната година. Това е най-високото ниво от 2019 г. според данните на Министерството на правосъдието. Въпреки това, много от тези случаи няма да доведат до отнемане на дом, а реалните цифри остават много ниски в сравнение с предишни периоди на високи лихви.

Претенции за отнемане на наематели

Наемодателите също са изправени пред увеличени разходи поради по-високите лихви по ипотеките, което води до нарастване на претенциите за отнемане. Благотворителната организация Shelter съобщава, че повече наематели са изправени пред изгонвания без вина в Англия, като 7,863 процедури са започнати през първите три месеца на годината.

Призив за разширяване на правната помощ

Правното общество призова правителството да разшири правната помощ, която помага на хората да се справят със съдебните разходи за правни съвети. Председателят Ник Емерсън заяви, че много хора са изложени на риск да загубят домовете си поради кризата с разходите за живот и високите лихви.

Съвети за по-достъпни ипотеки

  1. Направете допълнителни плащания: Ако все още имате време на нисколихвена сделка, плащайте повече сега, за да спестите по-късно.
  2. Преминете на ипотека само с лихви: Това може да намали месечните плащания, въпреки че няма да изплащате дълга.
  3. Удължете срока на ипотеката: Типичният срок е 25 години, но са налични и 30- и дори 40-годишни срокове

 

www.budilnik.com

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!