Криза с персонала по летищата във Великобритания

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
585

Британският министър на транспорта, Грант Шапс, проучва възможността за издаване на временни визи на работници от Европейския съюз

Снимка: БГНЕС

Британският министър на транспорта, Грант Шапс, проучва възможността за издаване на временни визи на работници от Европейския съюз, за да се облекчи кризата с персонала на летищата, съобщи в. “Телеграф”.

Обсъждат се планове за издаване на разрешителни на служители по обработка на багаж и на служителите за регистрация с временни визи, подобни на тези, които се издават на берачи на плодове, музиканти и религиозни дейци, се казва в публикацията, цитирана от Ройтерс, предаде BG ON AIR.

През изминалата седмица летищата в цяла Европа се опитваха да преодолеят недостига на персонал, а по-специално на летищата във Великобритания настъпи хаос, тъй като училищната ваканция съвпадна с празничния уикенд, посветен на Платинения юбилей от управлението на кралица Елизабет II.

Шапс свика спешна среща с висши служители в сектора на авиотранспорта в началото на месеца, но отхвърли молбите да бъдат добавени към списъка с дефицитни професии, което би улеснило набирането на персонал от чужбина, информира “Телеграф”, цитиран от “Труд”.

Оттогава обаче служителите на Уайтхол обсъждат потенциални алтернативи с представители на индустрията.

Един от водещите варианти предвижда издаване на временни визи на работници от ЕС за работа в авиационната индустрия за срок до шест месеца, и лидерите в сектора се надяват, че някои от тях ще могат да бъдат прехвърлени на постоянна виза на по-късна дата, се казва в информацията.

Великобритания напусна Европейския съюз през януари 2020 г.

Министерството на транспорта не отговори на искането от страна на Ройтерс за коментар.
fakti.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!