Кражби заради инфлацията? Какво става в Германия

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
58

Ръстът на цените принципно може да подтикне повече хора да крадат от щандовете по магазините, но пояснява, че този ефект евентуално ще бъде отразен едва в изследването догодина

Снимка: Shutterstock

Великобритания и САЩ вече се оплакват от все повече кражби на дребно. Редица наблюдатели предполагат, че високата инфлация предизвиква тенденцията. Какво е положението в Германия?

Такова нещо не се е случвало преди: сирената и пържолите на щанда са подсигурени с магнити срещу кражба, пакетите кафе са празни и само маркират наличието на стоката, дори върху опаковките с тоалетна хартия са залепени сигнализиращи етикетчета.

Тези новини идват от редица магазини в САЩ и Великобритания, както вече писахме тук. Там рязко са се увеличили кражбите в магазините, а редица наблюдатели смятат, че причина са растящите всекидневни разходи и инфлацията. Началникът на веригата британски магазини John Lewis дори нарича случващото се “епидемия от кражби” пред британския Би Би Си.

Инфлацията ли предизвиква кражбите?

Франк Хорст от един институт за търговски проучвания в Германия казва, че миналата година кражбите в магазините в страната страшно са се увеличили. Този институт ежегодно сравнява наличностите с фактурираните стоки в магазините. За миналата година, когато се надигна инфлацията, Франк Хорст констатира повишение с 12% в загубите при преброяване наличностите и 30% ръст на сигналите за кражби.

Според него обаче този ръст не се дължи (само) на инфлацията. Хорст припомня, че предишните две години преминаха под знака на ограниченията, свързани с пандемията, и хората много по-малко ходеха по магазините, а редица магазини дори бяха затворени. Той признава, че ръстът на цените принципно може да подтикне повече хора да крадат от щандовете по магазините, но пояснява, че този ефект евентуално ще бъде отразен едва в изследването догодина.

Няма доказателсва, че кризите водят до повишение на кражбите

Икономически трудните времена не водят автоматично до повече кражби в магазините, но според Хорст в Германия вече има индикации, че високата инфлация предопределя не толкова честотата на кражбите, колкото техните обекти: “В момента установяваме нова тенденция при кражбите на хранителни стоки. Крадат се продукти, които доскоро не бяха в полезрението на крадците.”

Експертът изброяват част от тези продукти: сирене, месо и месни изделия, колбаси, но също и масло. “Наистина излиза, че има връзка с инфлацията и ръста на цените при тези продукти. Че все повече хора ги крадат, вместо да си плащат за тях”, казва Хорст.

С други думи, според експерта във времената на инфлация хората крадат не повече, а други стоки. Новият обект на желание за крадците се оказват основните хранителни продукти.

В САЩ и Обединеното кралство вече се взимат мерки

Естествено, положението в Германия не може да се сравнява едно към едно с положението във Великобритания и САЩ. Когато се разглежда въпросът за кражбите по магазините, роля играят редица различни фактори. В САЩ например важна роля играе свързаната с наркотиците престъпност: организирани банди обират аптеки и дрогерии, за да набавят съответните упойващи вещества.

В момента супермаркетите и търговията на дребно в САЩ и във Великобритания интензивно се оборудват. Увеличава се видеонаблюдението, персоналът се обзавежда с малки подвижни камери, въвеждат се проверки, на полицаите и на охраната се предлага безплатно кафе. Разбира се, това струва пари, в резултат от което стоките ще поскъпнат още повече за крайния потребител.
fakti.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!