Кражби на ток в Косово забавиха електронните часовници в цяла Европа

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
149

Безпрецедентният случай привлече вниманието на Европейската комисия
Малката и частично призната от международната общност държава Косово е причината часовниците в Европа, работещи на ток, да изостават с 6 минути от средата на януари насам. Страната е виновник за безпрецедентно понижаване на честотата на променливия ток в Европа, пишат световните медии.
Спор между Сърбия и Косово е накарал Косово да започне да краде малки количества електроенергия от местната мрежа. Това обаче е довело до ефекта на доминото – започнал да се наблюдава недостиг на тези малки количества в цялата европейска мрежа, свързваща 25 държави. От Португалия до Полша, от Гърция до Германия – честотата на променливия ток се понижила.
Електропреносната мрежа на Европа от средата на януари насам е загубила общо 113 гигаватчаса енергия, тъй като Косово е използвала повече електричество, отколкото е генерирала. Сърбия, която отговаря за баланса на електроразпределителната мрежа на Косово, поради някаква причина не е отстранила проблема.
Защо обаче часовниците са засегнати
Отклонението от стандартната за Европа честота от 50 херца на променливия ток е била достатъчна да накара електрическите часовници, чиято честота на секундите се влияе от честотата на тока, да изостанат от останалите часовници, работещи на батерия.
Засегнати са били основно радио часовници, часовниците в печките и останалите домакински уреди, както и термостатите, активиращи отоплението в определен час. От проблема не са били повлияни компютрите и мобилните технологични устройства, които, въпреки че работят на ток, или имат батерия, или се сверяват чрез интернет.
Какво следва
От Европейската мрежа от оператори на преносни системи за електроенергия (ENTSO-E) в четвъртък заявиха, че работят върху техническо решение, което би могло да свери засегнатите часовници в рамките на няколко седмици. Организацията обаче призова европейските институции и правителствата на различните страни членки да подходят към проблема и като политически.
„Това е отвъд технологиите. Нужно е споразумение между Сърбия и Косово, което да обърне внимание върху недостига на енергия в електропреносната мрежа на Косово. Трябва да решите този проблем първо политически, а после технически”, коментира Клеър Камус, говорител на ENTSO-E.
Европейската комисия в петък заяви, че очаква нарушената работа на часовниците на континента да се нормализира до Великден. Тази година християните празнуват Възкресение в първите дни на април.
Комисията уточни, че засега се изяснява откъде да бъдат наваксани недостатъчните количества ток в европейската енергийна мрежа. Говорител на институцията отбеляза, че досега подобно нещо не се е случвало.
economic.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!