Индустриалното производство във Великобритания стартира годината с ръст

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
208

Спадът в строителния сектор на месечна база обаче се задълбочава
Снимка: Архив Ройтерс
Британското индустриално пространство стартира 2018 г. с бърз темп, но спадът в строителния сектор се задълбочава, сочат нови данни от петък, което предполага, че икономиката на Великобритания продължава да се движи бавно преди Brexit, съобщава Ройтерс.
Великобритания се превърна от най-бързо разрастващата се икономика в Г7 в най-бавно растящата страна през миналата година, след като вотът за Brexit натежа върху разходите на домакинствата и инвестициите на компаниите.
Заводското производство, което бе светъл лъч за Великобритания благодарение на силната глобална икономика, се е разширило само с 0,1% на месечна база през януари след ръст от 0,3% през декември, съобщава Националната статистическа служба.
Това е малко под консенсусната оценка в анкета на Ройтерс сред икономисти, която сочеше увеличение от 0,2%.
Въпреки това януари бележи девети пореден месец на ръст за заводското производство на месечна база – най-дългият от поне 50 години, когато започват да се следят данните.
Като цяло обаче инерцията се забавя. През трите месеца до края на януари производството на заводите се е увеличило с 0,9% – най-слабият темп от средата на 2017 г.
Строителното производство обаче се е сринало с 3,4% на месечна база през януари спрямо ръст от 1,6% през декември. Това е най-голямото понижение от юни 2012 г. и е под всяка прогноза в анкета на Ройтерс.
Сривът се дължи основно на спад в строителството на жилища – разочарование за финансовия министър Филип Хамънд, който иска да засили именно този сектор.
Като цяло индустриалното производство бележи месечен ръст от 1,3% през първия месец на годината спрямо спада от 1,3% през декември. Икономистите в анкетата на Ройтерс очакваха производството да се възстанови с 1,5% през месеца.
Индустриалното производство формира 14% от общото икономическото производство на Великобритания.
Британската икономика се е разширила с 0,4% на тримесечна база през трите месеца до края на декември 2017 г., забавяйки се леко спрямо третото тримесечие.
По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Десислава Попова
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!