Хамънд: Британската икономика се развива по-добре от очакваното

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
143

Британският финансов министър обяви малко по-висока за прогноза за икономическия растеж тази година
Филип Хамънд, финансов министър на Великобритания. Снимка: Архив Ройтерс
Британският финансов министър Филип Хамънд в днешното си изявление посочи, че икономиката на Обединеното кралство се развива по-добре от очакваното, съобщава Business Insider.
Растежът на икономиката на Великобритания се очаква да достигне 1,4% през тази година, което е с 0,1% повече спрямо досегашната прогноза. Очакванията за 2019 и 2020 г. не се променят и остават на ниво от 1,3%, пише BBC.
Прогнозите за растежа обаче бяха понижени за двете години след това, сочат данни на независимата Служба за бюджетна отговорност (СБО). Според данните повишаването на производителността през последните години е временно.
Хамънд заяви пред парламента, че си поставя за цел да постигне по-добри резултати от прогнозите на службата, съобщава Ройтерс. Той подчерта ангажимента си да намали нивата на публичния дълг на Великобритания, но се фокусира най-вече върху позитивите, изтъквайки прогнозите на СБО за връщане към растеж на разходите на домакинствата в началото на 2019 г.
Британската икономика се забави рязко след гласуването за напускане на ЕС през юни 2016 г. По-рано във вторник Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) съобщи, че Великобритания ще постигне по-слаб растеж от останалите водещи икономики от Г20 тази година.
Въпреки забавянето на растежа правителството планира да вземе с 20,3 млрд. паунда (28,4 млрд. долара) по-малко заеми между 2017/18 и 2022/23 г. спрямо прогнозите през ноември.
Бюджетният дефицит за настоящата фискална година беше намален до 45,2 млрд. паунда спрямо прогнозираните 49,9 млрд. паунда през ноември, каза Хамънд. Свиването е по-малко от очакванията на повечето икономисти.
Великобритания понижи годишните си заеми от 10% от БВП през 2010 г., когато излизаше от световната финансова криза, до малко над 2% сега. Някои колеги на Хамънд от Консервативната партия го призоваха да се възползва от напредъка в намаляването на дефицита, за да насочи повече средства към здравната система, армията и други услуги.
Хамънд заяви, че може да позволи леко увеличение на публичните разходи по-късно тази година, но подчерта в речта си днес, че публичният дълг на Великобритания остава твърде висок.
Той каза, че е напът да постигне целта да намалява съотношението между дълга и БВП всяка година, като по данни на СБО то трябва да спадне под 78% от БВП до фискалната 2022/23 г. спрямо очаквания пик от 85,6% сега.
Хамънд е уверен, че ще успее да изпълни и другата цел за намаляване на бюджетния дефицит до 2% от БВП до финансовата 2020/21 г.
По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Виктория Тошкова
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!