Край! ВСС каза съдбата на Гешев

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
695

Единодушно, с 19 гласа “за”, Пленумът на Висшия съдебен съвет прие за редовно и допустимо второто предложение от четирима членове на Прокурорската колегия за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев и откри процедурата по него.

То е заради евентуални действия, които накърняват престижа на съдебната власт и, по конкретно, изказване на Иван Гешев по време на пресконференция, в което той използва израза “политически боклук”.

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков обяви, че следващото заседание по същество във връзка с откритата процедура трябва да се проведе до 7 дни след приемането.

Преди да гласуват за редовността на предложението, членовете на ВСС отхвърлиха искането на Иван Гешев за спиране на процедурата, като нито един член на съвета не гласува в подкрепа на искането.

“Зад това производство прозира ясно, според мен, опит за политическа намеса в съдебната власт и нейното превземане”, заяви по-рано в изложението си пред ВСС главният прокурор Иван Гешев.

“Най-вероятно, това, което се случи, е опит за превземане на съдебната власт и ще кажа той е тоталитарен преврат, сталинизъм. Това са хора, които безпринципно и чието неуважение към правото и Конституцията са фрапантни. Те казват и най-вероятно се готвят за нещо, което прилича на кървава чистка”, каза главният прокурор.

Предстои ВСС да прецени дали да обедини двете предложения в едно производство.

standartnews.com

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!