Край на гласуването за следващия премиер на Великобритания

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
70

Победителят ще бъде обявен утре и ще поеме поста на следващия ден

Снимка: Архив Ройтерс

Приключи гласуването, което ще определи кой ще бъде следващият премиер на Великобритания, предаде Асошиейтед прес.

Критиците на вероятния победител, бившия лондонски кмет Борис Джонсън, порицаха обещанието му да изведе страната от ЕС на 31 октомври със или без сключено споразумение.
Членовете на Консервативната партия имаха срок до 17 ч. (16 ч. по Гринуич) да подадат по пощата гласовете си, които ще определят победителя. За лидер на Консервативната партия и премиер се съревновават Джонсън и външният министър Джереми Хънт.
Победителят ще бъде обявен утре и ще поеме поста на следващия ден. Бившият кмет на Лондон е смятан за фаворит.

По-рано днес Европейската комисия заяви, че е готова да установи работни отношения с “всеки нов премиер на Обединеното кралство на фона на очаквания, че Борис Джонсън ще наследи министър-председателката Тереза Мей.

Еврокомисията повтори, че е готова “да се ангажира с държавите членки, които ще са най-засегнати” от Brexit без сделка, което Джонсън каза, че е готов да предприеме, за да гарантира напускането на Великобритания на 31 октомври.

Британският финансов министър Филип Хамънд заяви, че ще подаде оставка, ако Борис Джонсън стане новият премиер на Великобритания, защото не може да подкрепи лидер, който с радост би извел страната от Европейския съюз без сделка.

Решението на Хамънд показва силните настроения в парламента срещу Brexit без сделка, което според някои депутати и много представители на бизнеса би било катастрофално за икономиката.

По статията работи: Магдалена Иванова
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!