Брюксел: ЕК е готова да работи с всеки следващ премиер на Великобритания

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
34

Oбщността се подготвя за Brexit без сделка, но обмисля също и друго възможно отлагане на британското оттегляне

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската комисия е готова да установи работни отношения с „всеки нов премиер на Обединеното кралство“, каза днес говорителка на фона на очаквания, че Борис Джонсън ще наследи министър-председателката Тереза Мей, предаде Ройтер, цитиран от БТА.

Еврокомисията повтори, че е готова „да се ангажира с държавите членки, които ще са най-засегнати“ от Brexit без сделка, което Джонсън каза, че е готов да предприеме, за да гарантира напускането на Великобритания на 31 октомври.

Изпълнителният орган на ЕС в Брюксел в момента обмисля какви програми биха могли да се използват за такава спешна подкрепа, каза говорителката Наташа Берто.

Общността вече каза, че Ирландия може да разчита на щедра помощ – от финансова подкрепа за рибната индустрия до подпомагане от експертната група по митнически и граничен контрол.

Това непредвидено планиране включва и сценарий, при който „Обединеното кралство не плати предвиденото“ съгласно настоящия бюджет на ЕС, от който Великобритания е част, каза Берто на редовен брифинг.

На фона на очакванията Джонсън, който беше начело на кампанията за напускане през 2016 г., да стане следващ британски премиер, общността се подготвя за Brexit без сделка, но обмисля също и друго възможно отлагане на британското оттегляне.

Ирландия отново е под натиск от други държави от ЕС да подготви границата на острова за проверки, които ще са необходими след Brexit, особено ако Лондон напусне без сключване на споразумение, което да предвижда какви са действията при напускането.

По статията работи: Магдалена Иванова
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!