Който изпусне този срок, губи правото си на престой във Великобритания

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
1323

Право да кандидатстват по програма имат гражданите на всички страни членки на ЕС, както и гражданите на Норвегия, Исландия, Лихтенщайн и Швейцария
Тази дата може да се окаже съдбовна за европейските граждани, живеещи във Великобритания: до 30 юни те трябва да са подали документите си за оставане на Острова. Който изпусне този срок, губи правото си на пребиваване.

В края на този месец изтича крайният срок за подаване на молби по т.нар. “EU Settlement Scheme” – механизъм, който трябва да осигури на европейските граждани във Великобритания същите права, с които са се ползвали и преди Обединеното кралство да напусне Европейския съюз.

“Незабавно и необратимо”
„Всички, които не кандидатстват за въпросния документ до крайния срок и не могат да докажат основателна причина за просрочването му, незабавно и необратимо ще изгубят правото си на пребиваване на Острова”, предупредиха тази седмица от мозъчния тръст „UK in a Changing Europe”. Уточнява се, че тези хора са застрашени включително от екстрадиране.

Право да кандидатстват по тази програма имат гражданите на всички страни-членки на ЕС, както и гражданите на Норвегия, Исландия, Лихтенщайн и Швейцария. Условието е да са се преселили във Великобритания преди края на миналата година. Експерти смятат, че най-застрашени да пропуснат крайния срок са възрастните хора, децата, настанени в приемни семейства или в социални домове, хората, заети в сектора на евтината работна ръка, както и бездомниците. Все хора, които или биха могли да имат проблеми с кандидатстването онлайн, или пък изобщо не знаят, че след Брекзит трябва наново да уредят статута си.

Друго слабо място на механизма е това, че във Великобритания няма общ регистър за пребиваващите в страната граждани на ЕС. Поради тази причина британското правителство не знае бройката на хората, които трябва да легализират наново престоя си.

Стотици хиляди може да се окажат засегнати

Експертите очакват, че ще измине известно време след изтичането на крайния срок, преди да започнат проблемите за хората, засегнати от мярката. С проблеми обаче могат да се окажат и хората, които са подали молби навреме, но решението по тях няма да излезе преди изтичането на крайния срок. По данни на германското издание RND, около 300 000 души може да се окажат с такъв проблем.

Според статистиката на британското вътрешно министерство, дотук общо 5,3 милиона души са подали молби за признаване на правата им след Брекзит. От обработените близо 5 милиона молби 97% са с положително решение – тоест, техните податели са получили временно или постоянно право за пребиваване и работа на Острова. Дали обаче те ще се ползват със същите права, както и преди Брекзита – това тепърва ще става ясно, предупреждават наблюдатели.

Една от големите здравни каси в Германия – Technikerkrankenkasse (TK), посочва на сайта си всички условия, на които трябва да отговарят европейските граждани, искащи да получат т.нар. „Settlement Status”. Сред тях е например условието да са живели поне 5 години в Обединеното кралство. Хората, които нямат пълни 5 години престой, получават временно разрешение – т.нар. „Pre-Settled Status”, който обаче също им дава достъп до системите на образованието и здравеопазването например. А ако отговарят на определени условия, запазват и правото си на достъп до социални помощи и до пенсионната система.

Правото си на престой във Великобритания можете да легализирате на този сайт на британското правителство.
fakti.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!